islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5351
EURO
34,8843
ALTIN
2.441,44
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

RUSYA’DA İSLAMİ BANKACILIK SİSTEMİ

RUSYA’DA İSLAMİ BANKACILIK SİSTEMİ
4 Eylül 2023 14:30
A+
A-

September 01, 2023

Rusya, İslami bankacılık sistemini 1 Eylül’den itibaren ülkenin bazı bölgelerinde deneme amaçlı başlatmayı planlıyor.

El Cezire sitesinin haberine göre, Rusya’nın 25 milyon Müslümana ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Ülkede İslami finans kurumları daha önce de mevcuttu, ancak bu, ülke yasaları bu tür bankacılığın kurulmasını resmi olarak ilk kez tanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 Ağustos’ta fizibilite değerlendirmesi için İslami bankacılığı tanıtan bir yasayı imzaladı. Pilot program, dört Müslüman çoğunluklu cumhuriyette uygulanacak. Bunlar  Tataristan, Başkıristan, Çeçenistan ve Dağıstan.

Rusya Merkez Bankası, programın başarılı olması durumunda faizsiz bankacılığa ilişkin yeni düzenlemelerin diğer yerlere de getirileceğini açıkladı.

Rusya İslami Finans Uzmanları Birliği Genel Sekreteri Medina Kalimolina, pazarın yatırımcılar ve müşteriler için düzenleme ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak İslami finans piyasası, hükümet destek programlarından yararlanamıyor çünkü bunların tamamı faiz getiren kredilere dayanıyor.

İslami bankacılığın tanıtılması fikri Rusya’da uzun süredir tartışılıyor. Geçen baharda, Mali Piyasa Devlet Duması Komitesi’nin İslami finans konusunda bir çalışma grubu oluşturacağı bildirilmişti. BAE ve diğer İslam ülkelerinden mali kaynak sağlamak amacıyla kanunlarda seçici değişiklikler yapılması gerekiyor.

Rusya Merkez Bankası başkanı Elvira Nabiyulina, Rusya Merkez Bankası’nın İslami bankacılık için düzenlemeler oluşturma konusunu değerlendirdiğini ifade etti.

İSLAM İNSAN DOĞASIYLA ÖRTÜŞÜR

İslam, faiz yasağını özelde Müslümanlar için koymuşsa da,  bu yasak bütün insanlara da şamildir.

Bunun içindir ki Peygamberimiz antlaşma yaptığı Necran’lılara faizli işlemleri yasaklamıştır.

Zekât’ın aksine Faiz, mutlu bir azınlık lehine bütün toplumu fakirleştiren uygulamadır. Faizin piç yüzünü görebilen ve zararlarını yaşayan insanların ona karşı tavır almaması mümkün değildir.

Dileriz Müslümanlar gibi Ruslar da bu durumu görür de giderek faizsiz uygulamaya rağbet gösterir.

Bu vesile Rabbimizin kulları için koyduğu faiz yasağını hatırlatalım:

“ Siz ey imana ermiş olanlar! Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ve eğer (gerçekten) müminseniz faizden doğan kazançların tümünden vazgeçin.
Çünkü eğer böyle yapmazsanız, bilin ki Allah’a ve Elçisine savaş açmış olursunuz. Ama eğer tevbe ederseniz, ana-paranız(ı geri almay)a hak kazanırsınız: Böylece ne haksızlık yapmış ne de haksızlığa uğramış olursunuz.”
(Bakara 278-9)

 Etiketler: Rusya،İslami finans,  İslam,   İnsan doğası