islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5351
EURO
34,8843
ALTIN
2.441,44
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

RUSYA’DAN 500.000 ASKERLE YENİ SEFERBERLİK

RUSYA’DAN 500.000 ASKERLE YENİ SEFERBERLİK
10 Ocak 2023 16:45
A+
A-

Ukraynalı yetkililer Rusların yeni seferberliğinin 15 Ocak’tan sonra başlayacağını ön görüyorlar.

Ukrayna istihbarat yetkilileri Ocak ortasında Kremlin’in yeni bir Rus seferberliği planlandığı konusunda uyarıda bulundu.

Geçen sonbahardaki 300.000 kişilik Rus akınından daha büyük olacak olan yeni zorunlu askerlik dalgası, Rusya’daki bazı stratejik sanayi merkezleri de dahil olmak üzere büyük şehirlerde ciddi bir baskı oluşturacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Aralık ayında, önerilen yeni bir zorunlu askerlik dalgasının anlamsız olacağını çünkü şu anda Ukrayna’nın işgalinde önceden seferber edilmiş yalnızca 150.000 asker konuşlandırıldığını söyledi. Geri kalanlar hala eğitim görüyor veya Rus cephelerinde görev yapıyor.

Rusya, 31 Ekim’de 300.000 kişilik ilk “kısmi” seferberliğin sona erdiğini duyurdu. Ancak Ukrayna istihbarat başkanı Cherniak, Moskova’nın başından beri zorunlu askerliği gizli olarak sürdürdüğünü iddia etti.

Bugünlerde Ukrayna askeri istihbaratı 15 Ocak’tan sonra yeni bir büyük resmi seferberlik dalgasının başlamasını bekliyor.

Cherniak, “Kremlin bu sefer Rusya’nın dört bir yanındaki stratejik sanayi merkezleri de dahil olmak üzere büyük şehirlerin sakinlerini askere alacak” dedi. Bunun zaten sıkıntılı olan Rus ekonomisi üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacak” diye ekledi.

Guardian gazetesi, Ukrayna askeri istihbarat başkan yardımcısı Vadym Skibitsky’den alıntı yaparak, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı olası yeni ve büyük bir saldırıda 500.000 ekstra asker kullanmayı planladığını bildirdi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarda 100.000’den fazla askerini kaybettiğini bildirdi. Moskova ordusunun aldığı son darbe, zorunlu askerlikle cepheye sürülmüş yüzlerce Rus askerinin 1 Ocak’taki yoğun Ukrayna saldırısından sonra öldüğü Donetsk Oblastı’nın işgal altındaki bölgesindeki bir kasaba olan Makiivka’da oldu. Kayıplar resmi olarak doğrulanamıyor olsa da Rusya Savunma Bakanlığı 89 askerlerinin öldüğünü kabul etti, bu da Moskova’nın Ukrayna savaşında ilk defa gerçekliğini kabul ettiği en büyük askeri kayıp olduğunu gösteriyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zaluzhnyy, Aralık ayında Economist’e verdiği bir röportajda, Rusya’nın Şubat-Mart 2023’te Ukrayna’ya karşı yeni bir büyük saldırı girişiminde bulunacağını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Ukrayna’nın her yönden Rusya’nın adımlarını izlemeye devam ettiğini söyledi.

Zelenskyy, 5 Ocak’ta yayınladığı bir videoda “Rusya, Ukrayna’ya ve tüm Avrupa’ya karşı yeni bir saldırı dalgasına yönelik hazırlıklarını sessizlikle gizleyemeyecektir, saldırganın bu savaşta yeni bir tırmanışı nasıl ve ne zaman hazırladığını tüm dünya ayrıntılarıyla öğrenecek” dedi.

Zelenskyy, “Ve Rusya’nın her yeni seferberlik adımı, Rusya daha adımını atmadan tüm dünya tarafından bilinecek, bunu sağlayacağız” diye ekledi.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.