islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Rusya’nın Korona Aşısı Hakkında Bilinenler

Rusya’nın Korona Aşısı Hakkında Bilinenler

Mirat Haber Ajansı

Rusya, iki aydan kısa süren insan deneylerinden sonra etkinliği ve güvenliği konusunda dünyada şüpheler bulunan ilk onaylı koronavirüs aşısını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sovyetler Birliği tarafından fırlatılan dünyanın ilk uydusuna saygı amacıyla verilen “Sputnik V” adını taşıyan aşı, binlerce katılımcıyla geniş çaplı testler içeren aşama olan insanlar üzerindeki üçüncü deneyler sürecini henüz tamamlamadı. “Sputnik V”, Gamaleya araştırma enstitüsü tarafından Rus savunma bakanlığı ile koordineli olarak geliştirilen bir aşı. Adenovirüse (soğuk algınlığı) karşı kanıtlanmış eski bir aşıya dayanmaktadır. Rusya sağlık bakanlığına göre aşının, COVID-19’a neden olan COVID-19 ve sadece Korona olarak da bilinen SARS-CoV-2’ye karşı iki yıla kadar bağışıklık sağlaması bekleniyor. Ancak sınırlı denemelerin sonuçları henüz kamuoyuna açıklanmadı.

Aşı iki doz halinde uygulanmakta ve her biri yeni koronavirüsün bir S-antijenini taşıyan, insan hücrelerine giren ve bir bağışıklık tepkisi üreten iki farklı insan adenovirüs serotipinden oluşmakta. Viral vektör aşısı olarak adlandırılan bu aşı tipi, ihtiyaç duyulan bağışıklık tepkisinin DNA kodlamasını hücrelere taşımak için başka bir virüs kullandığı anlamına geliyor. Aşı için kullanılan platform 20 yılı aşkın bir süredir Rus bilim adamları tarafından geliştirilmiş ve geçmişte Ebola’ya karşı da kullanılmış birçok aşının temelini oluşturmuştu. Gamaleya’nın aşısı, aynı zamanda Çinli bir aşı üreticisi olan CanSino tarafından geliştirilen koronavirüs aşı prototipine benzer bir teknolojiye dayanıyor. Aşının ilk partisi önümüzdeki iki hafta içinde sağlık personelinin kullanımına sunulacak. Ülkenin sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre, aşı Ekim ayında toplu kullanıma sunulabilir. Çok sayıda uzman ve hükümet, Rusya’nın onaylanmış bir aşı ve güvenliği tehlikeye atan ilk ülke olmak için yarıştığına dair endişelerini dile getirirken, bazı ülkeler Sputnik V’e ilgi gösterdi. DSÖ Çarşamba günü, klinik deneyleri gözden geçirmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.