islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5909
EURO
34,8629
ALTIN
2.504,91
BIST
9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Sahipleri bile bunlardan bıktı

Sahipleri bile bunlardan bıktı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin yapım işlerinde kullanılan ürün ve imalata ilişkin faturaların kendilerine verilmemesi nedeniyle “ifade özgürlüğünün” ihlal edildiğini ileri sürerek yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Ticaret Odasına (ATO) yaptığı bilgi edinme başvurusuyla, Ocak 2013 ile Mayıs 2014 arasındaki dönemde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapım işlerinde kullanılan çok sayıda ürün ve imalata ilişkin ATO onayına sunulan faturaların örneklerinin kendilerine verilmesini talep etti. Başvuru ATO tarafından reddedildi.

Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Davanın da reddedilmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AİHM’e başvurarak, “bir sivil toplum kuruluşu olarak halkı aydınlatma görevleri olmasına rağmen söz konusu bilgilerin verilmemesi” nedeniyle bilgiye erişim bağlamında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürdü.

Başvuruyu incelemeye alan AİHM, hükümetten görüş istedi. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığınca, hazırlanan hükümet görüşü AİHM’e gönderildi. Hükümet görüşünde başvurunun reddedilmesi gerektiği belirtildi.

AİHM, hükümet görüşündeki bilgi ve belgeleri de dikkate alarak başvuruyu, konu bakımından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle kabul edilemez buldu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin yapım maliyetlerine ilişkin bilgi edinme hakkının Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nda ayrıntılı olarak tanımlanan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin işlevlerinin dışında kaldığı sonucuna ulaşan AİHM’in kararında, söz konusu bilgilerin istenmesinin, mimarlık mesleğinin temsili ve diğer örgütsel görevlerle de bağdaşmadığı tespiti yapıldı.

Talep edilen bilgilerin, kamu ihalelerine giren şirketlerin ticari ve teknolojik stratejisiyle ilgili olduğuna işaret edilen kararda, Türk hukukunun söz konusu bilgilerin gizliliğini tanıdığı, bu durumun da kamu ihalelerinde rekabeti ve kamu yararının korunmasını sağlama amacına hizmet ettiği kaydedildi.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.