Analiz

SENİN KARNEN NASIL

‘’Bugün, milyonlarca öğrenci karne almanın heyecanını yaşıyor.’’

Haber bültenlerinde, haber sitelerinde, gazete manşetlerinde bu veya buna benzer ifadeler kullanılarak okulların bu ritüelle bir eğitim öğretim yılını tamamladıkları duyurulacak. Henüz ‘e-okul ‘ uygulamasının hayata geçmediği dönemlerde ( Z kuşağı o dönemi hiç bilmez.) bu karne alma günlerinde hemen herkesin öğrencilere yönelttiği soru/lar vardı. Hâlâ soranlar vardır belki. Bazıları:

Senin karnen nasıl?

Kaç kırığın var?                                                                                                                                   

Sende asker çok mu, şeklindeydi.

Karnesinde zayıfı (düşük notu ) olmayanlar;  teşekkür, takdir belgesi alanlar  karnelerini / belgelerini  büyük bir gururla karşısındakilere gösterirlerdi. Ancak teknolojinin gelişmesi ve hayatımızda daha çok yer etmesi sonucunda öğrenciler ve velileri öğrencinin not hareketlerini  anlık görebiliyorlar.

Bu nedenle de yukarıda sıraladığımız soruların daha az sorulduğu izlenimi var bende. Bu yazıya böyle  bir giriş yapmamızın nedeni aslında çocukların karne heyecanını aktarmak ve sizinle paylaşmak değildi. ‘’Karne ‘’ sözcüğünden yola çıkarak başka sorular yöneltmek amacındayım aslında.  Burada sözcüğün sözlük anlamlarını yazarak bildiklerinizi sizlere aktarma amacım yok. Sorumluluk sahibi bireyler olduğumuzdan  dünyadaki eylemlerimizin (amellerimizin) karşılığı olan  ‘soyut karne’mizin nasıl olduğunu merak ediyorum. Öyle ya elimizde e-okul sistemi gibi somut  bir e-ahiret  sistemi olmadığına göre notlarımızı öğrenciler gibi önceden görme şansımız/ imkânımız yok. Ancak  ‘’Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur.’’ sözü doğrultusunda  düşündüğümüzde eylemlerimiz (amellerimiz) e- ahiret karnemizin işaret taşları olur.

Burada aslında sorumluluk sahibi herkesin kendi karnesi için farklı kriterlerin olabileceğini ifade edeyim. Ben burada genel geçer birkaç  davranışı belirleyerek kendi karnemin sorgulamasını yapacağım. Herkes kendi sorumluluk alanına göre farklı değerlendirme kriterleri belirleyebilir. Yani baba, anne, öğretmen , doktor, mühendis, siyasetçi, iş insanı… kısacası hangi işi yapıyorsanız ;  sosyal statünüz her ne ise değerlendirme kriterlerini çeşitlendirip  cevaplarınızı ona göre verebilirsiniz. Çünkü  e ahiret karnesi bireyseldir ve bunun insana verileceği  Necm suresi 39-41.  ayeti kerimelerde mealen şöyle ifade edilmiştir:  ‘’İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder. Ve çabasının karşılığı ileride mutlaka görülecektir. Sonra kendisine karşılığı tastamam verilecektir.’’ DİB KURAN YOLU

Karnem için belirlediğim davranış kriterlerinden bazıları şunlardır:

  • Ayda en az bir kitap okuma ve onu değerlendirme
  • Haftada en az bir makale okuma ve değerlendirme
  • Yetimleri koruma ve gözetmede hassasiyet
  • Komşularla ilişkilerde samimiyet
  • İbadetlerde süreklilik ve ihlas
  • Aile bireylerimizle ilişkilerimiz
  • Sosyal sorumluluk projelerinde aktif görev alma bilinci
  • Başkalarının görüşlerine saygı gösterme
  • Çevreye karşı hassasiyetimiz

Ve

  • Yukarıda sıraladığım hususlar ile çok daha fazlasını ihtiva ve emreden, inancımızın temel dinamikleri olan Kur’an ve sünneti sahiplenme /anlama becerimiz.

Burada yazdığım on maddeye birer not verelim. Kaç tanesinden geçer not alabiliyoruz? Kaç tanesinden sınıfta kalıyoruz?  Karnemizi objektif bir şekilde düzenleyelim ve değerlendirelim.

Benim karnem kötü.

Senin karnen nasıl?

EYYUP YÜKSEL

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

11 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

12 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

13 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

1 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

1 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

1 gün ago