islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

SEVGİLİLER GÜNÜ

SEVGİLİLER GÜNÜ
13 Şubat 2022 09:10
A+
A-

Eski Roma’da 14 Şubat günü, Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi sayılan Juno’ya duyulan saygıdan dolayı, önemli sayılır ve tatil yapılırdı. Bu günü takip eden 15 Şubatta da Lupercalia Bayramı başlıyordu. 14 Şubatta Romalı genç kızlar erkeklerle eğlencelere katılır, beğendikleri ile evlenirlerdi Aşk yaşayan erkeklerin savaşa gitmemesinden dolayı ordusuna asker bulamayan Roma imparatoru 2. Claudius, tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı.

Aziz Valentine ile papaz Marius, Cla­udius’un yasağına rağmen, gizlice çiftleri buluşturmaya devam etti. Bunu duyan 2. Claudius, Aziz Valentine’yı 14 Şubat 270 tarihinde öldürttü. Bu günden sonra papazlar, Aziz Valentinenin öldürüldüğü 14 Şubat gününü sevgililer günü olarak kutlamaya başladılar. Yani sevgililer gününün, Müslümanlarla hiçbir ilgisi yoktur. Bu gün,  Kız ve erkek gençleri gizlice birbirleri ile buluşturmak için ihdas edilmiş bir gündür.

Gayr-ı Müslimlerin boynuna taktığı haç’ı Müslüman’ın boynuna takması onu küfre sürükler. Adetlere uymak insanı küfre götürmez, Ancak, çocuklarımızı kötü alışkanlıklara alıştırır. Çünkü böyle günlerde israflı eğlenceler, İçkili sofralar kurulup, İslam’ın haram kıldığı şeyler işlenmektedir. Eğer gücümüz yetiyor ise, çocuklarımızı böyle din dışı adetlerden korumamız gerekir. Zira Resulullah (s.a.v.) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde:

“Hepiniz çobansınız ve güttüğünüz­den sorumlusunuz” buyurmak suretiyle, kişinin ailesine karşı sorumlu olduğunu beyan buyurmuştur. (Buhari, Kitabu’l-Ahkâm, 2)

İnsanlar böyle gönlerde sınırsız günah kazanma yoluna düşmektedir. Yani suç gecenin veya gündüzün değil, onu berbat eden kişilerin demektir. Etrafımızda oluşan bid’at ve kötü adetler, ailemizi içine almak için, adeta, kapımıza pusu kurmuş gibidir Bunların ekserisi, asli kültürümüze uymayan dış kaynaklı hayat tarzlarıdır. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, batıl inançlar çevremizi sarıyor, hatta kendimizi de istemeyerek içinde bulabiliyoruz. Hâlbuki hadis-i şerifte:

“Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır.”Buyrulmaktadır. [Ebû Dâvûd)

Müslüman ana-babadan doğduğumuz için son derece mutluyuz. Müslüman olarak ölmek için de tavır ve hareketlerimize dikkat etmemiz gerekir. Çünkü inandığı gibi yaşamayanlar, yaşadıkları gibi inanmaya başlarlar.

Ayet-i kerimede de :

“Sonra (Ey Muhammed) seni din hususunda apaçık bir şeriat sahibi kıldık. Sen ona uy, bilmeyenlerin hevâ ve heveslerine uyma.” Buyrulmaktadır. (Casiye Suresi 45/18) 

Amacı para kazanmaktan başka bir şey olmayan Müslüman esnaf, mal satmak için, gayr-ı Müslim âdetinin reklâmını yapmakta sınır tanımamaktadır.  Allah’ın emrine sarılıp, Bunlara uymamak gerekir.

Din ile kültür, birbirini tamamlayan unsurlardır. Aman canım bu kadarcıktan ne olur düşüncesi, insanı dininden soğutur, batıl inançlara ısındırır. İman ya vardır, ya yoktur. Yani, kafir adetlerini tatbik ederek İslam’ı yaşamak mümkün değildir.

Müslüman’ın eşine olan sevgisi, sadece süfli arzuların tatmin edildiği bir güne mahsus değildir.  İslam hukuku ve ahlakında geçici bir sevgi yoktur. Sevgi devamlıdır. Müslüman nikâhla bağlandığı eşine, nikâh anından itibaren sonsuza kadar sevgi ve saygı göstermek zorundadır.

Kapitalist sistemin çılgınca tüketmek için kullandığı günlerden biri olan “Sevgililer Günü,” papazların ihdas ettiği bir Hıristiyan âdetidir. Müslümanların böyle şeylere aldanmaması gerekir. Çünkü İman; kişiyi iyiliklere yönlendiren ve kötülüklerden koruyan, manevi bir güçtür.

Eşinize hediye alacaksanız, on dört şubattan bir gün önce veya sonra alabilirsiniz. Önemli olan küfrün âdet ve gününe uymamaktır. Küfrün âdetine özenerek hediye almak, eldeki temiz ekmeği çamura bulayarak yemek gibidir.

Saygıdeğer okuyucularımız. Sizin sevgililer gününü kutlamanızdan dolayı biz bir zarar görmeyiz, Onun zararını manevi olarak siz çekersiniz. Biz sadece üzülürüz. Okuduğunuz yazılarımızı da bir para karşılığı yazmıyoruz. Allah indinde mesul olmamak için, tebliğ görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Takdir sizindir. Allah(c.c.), Muhammed ümmetini küfrün adetlerinden muhafaza buyursun.  10.02. 2022

Ali KARA 

Emekli Müftü

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.