islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4945
EURO
34,9060
ALTIN
2.435,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Sırbistan Bir Zamanlar Resmi İlişkileriyle Bilinen Suç Çetesini Açıyor

Sırbistan Bir Zamanlar Resmi İlişkileriyle Bilinen Suç Çetesini Açıyor
Mirat Haber Ajansı

Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin yaptığı açıklamada, kötü şöhretli Müslüman düşmanlığıyla tanınan Yeniçeriler olarak bilinen gruptan kopma bir organize suç çetesinin üyelerinin Çarşamba ve Perşembe günleri yapılan operasyonlarda tutuklandığını açıkladı. Polis, cinayet, gasp, adam kaçırma ve uyuşturucu ticaretinden şüpheleniyor. Vulin, hükümetten ve devletten daha güçlü olduğunu düşünen gasp gruplarına izin vermeyeceğini açıkladı. Basına verdiği demeçte, Organize Suçlar Savcılığı sayesinde Sırbistan’ın daha iyi ve daha güvenli bir yer olduğunu ifade etti. “Velja Nevolja” (Hiç İstenmeyen Bela) olarak bilinen Veljko Belivuk, 2013 yılında kurulan kötü şöhretli sözde futbol taraftar grubu Janjičari’nin (Yeniçeriler) lideriydi. Grup, yalnızca özel güvenlik şirketleriyle yakın ilişkiler içinde değil, aynı zamanda bir İçişleri Bakanlığı danışmanı ve hükümetin genel sekreteri de dahil olmak üzere bir dizi devlet görevlisi ile bağlantıları vardı. Polis, tutuklananlar arasında Belivuk dışında en yakın yardımcısı olan Marko Miljkoviç’i de seçti.

Devlet ve suç çetesi işbirliği

Sırp gazeteleri geçtiğimiz günlerde Belivuk’un iddia edilen suçlarıyla ilgili çok sayıda haber yayınladı. Araştırmacı gazetecilerin raporlarına göre, Yeniçeri’nin Karadağlı uyuşturucu kaçakçılığı yapan muadili bir mafya örgütü olan Kavaç ile bağlantıları var. Belivuk, 2016 yılında Aleksandar Stanković’in tasfiye edilmesinden sonra grubun başına geçti. Belivuk, karate oyuncusu Vlastimir Milošević’in güpegündüz bir şekilde meydana gelen öldürülmesine katılmakla suçlandıktan sonra 2017 yılında gündemdeydi. Ancak, belirsiz koşullar altında, delil yetersizliğinden dolayı suçlamalardan beraat etti.

Yeniçeriler ve Sırp yetkililer arasındaki bağlantılar Sırp medyası tarafından defalarca belgelendi. Özellikle bazı hükümet üyeleri ve Jandarma seçkin polis birimi ile yakın ilişkiler içindeydiler. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in kendi oğlu Danilo, Yeniçeri’nin farklı üyeleriyle birkaç kez fotoğraflandı. Vučić, oğlunun arkadaşları hakkındaki sorulara asla yanıt vermedi. O ve İçişleri Bakanı da dahil olmak üzere diğer üst düzey yetkililer bunun yerine medyayı Başkan’ın ailesine saldırmakla suçladı. Geçtiğimiz haftalarda, başkent Belgrad sokaklarında avukat cinayetlerine teşebbüs, restoran ve kafelere bombalı saldırılar ve araba patlamaları da dahil olmak üzere suç çeteleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Başkan Vučić yeni yıl röportajında ​​hükümet yanlısı bir tabloid ile dinlendiğini söylediğinden beri olaylar arttı ve kasetlerin kendisinde olduğunu ekledi. Vučić daha sonra yasal zorunluluğuna rağmen kasetleri Savcılığa vermeyi reddetti. Ancak, cumhurbaşkanının telefonla dinlendiği iddiasıyla savcılık tarafından sorgulanan polis memurları arasında, Mayıs 2019’da görevinden ayrılan içişleri bakanlığı eski devlet sekreteri Dijana Hrkalovic de vardı.

İlişkiler bozuldu iddiası

Yeniçeri, bakanlıktaki etkisi bulunduğu süre boyunca, polisin Karadağlı Škaljar aşiretinin üyelerini tutuklamaya odaklandığı görüldü. Škaljar, Yeniçeri’nin desteğini alan Kavač klanıyla savaştığı bilinen bir başka çete grubu.

İktidar partisinin sadık bir üyesi olarak bilinmesine rağmen, son haftalarda hükümete yakın magazin dergileri, Belivuk’un suçlularla olan bağları hakkında hikayeler yayınlamaya başladılar, bu da genellikle Vučić ile bir sürtüşme yaşandığını gösteriyor. Son tutuklamalar, devlet yetkilileri, güvenlik yetkilileri, ordu ve polis memurlarıyla bağlantılı devasa bir yasadışı kenevir çiftliği davasının ortasında geldi. Dava, Jovanjica çiftliğinin iktidardaki Sırp İlerleme Partisi ve müttefiklerinin desteğini alarak, devletin organize suçla gizli anlaşması yönündeki iddiaları körüklediğine ışık tuttu.

ETİKETLER: Sırbistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.