islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Siyasi liderin tutuklanması ardından Pakistan’da gösteriler

Polisin küfür meselesi nedeniyle kitlesel gösteriler düzenlediği bilinen aşırı sağcı bir dini partinin liderini gözaltına almasının ardından Pakistan’ın çeşitli şehirlerinde protestolar patlak verdi.

Siyasi liderin tutuklanması ardından Pakistan’da gösteriler

Polisin küfür meselesi nedeniyle kitlesel gösteriler düzenlediği bilinen aşırı sağcı bir dini partinin liderini gözaltına almasının ardından Pakistan’ın çeşitli şehirlerinde protestolar patlak verdi.

Mirat Haber Ajansı

Polisin küfür meselesi nedeniyle kitlesel gösteriler düzenlediği bilinen aşırı sağcı bir dini partinin liderini gözaltına almasının ardından Pakistan’ın çeşitli şehirlerinde protestolar patlak verdi. Pakistan’ın en büyük şehri olan Karaçi’de, doğudaki Lahor kentinde, başkent İslamabad’ın dışında ve diğer bazı bölgelerde protestolar patlak verdiğinde, birkaç büyük şehirlerarası otoyol polis tarafından kapatıldı. Yerel basında polis ve protestocular arasında Lahor ve başka yerlerde çatışmalar olduğu bildirildi. Partisinin söylediğine göre protestolar, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) partisi lideri Saad Rizvi’nin Pazartesi günü doğudaki Lahor kentinde polis tarafından tutuklanmasının ardından başladı. Rizvi’nin hangi suçlamalarda bulunduğu belirsizdi.

TLP Partisi, hükümetin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından algılanan küfür nedeniyle başka protestolar tehdidini bertaraf etmek için Şubat ayında parti ile imzalanan bir anlaşmayı ihlal ettiğini iddia etti. Kasım ayında, TLP, Başkan Macron’un İslamofobik olarak kabul edilen açıklamaları konusunda başkent İslamabad’a giden ana yolu kapatan oturma eylemini iptal etti. O sırada hükümet, Fransız büyükelçisini ihraç etmeyi, tüm Fransız mallarını Pakistan’dan yasaklamayı ve bu gösteriler sırasında tutuklanan tüm TLP protestocularına af garantisi vermeyi düşünmeye söz verdiği partiyle bir anlaşma imzaladı. Şubat ayında hükümet, önceki anlaşmadaki eylemsizliği nedeniyle grubun yeni protestolarla tehdit etmesinden sonra TLP ile yeni bir anlaşma imzaladı. Yeni anlaşma, 20 Nisan’dan önce Fransız büyükelçisinin Pakistan büyükelçisinin sınır dışı edilmesi sorununu ve diğer meseleleri parlamento önüne koyma sözü verdi. Kasım ayında birdenbire doğal nedenler, anlaşmanın şu ana kadar parlamentoya sunulmaması nedeniyle 20 Nisan süresinin dolmasının önünde önleyici bir hamle gibi görünüyor. Ateşli din adamı Khadim Hussain Rizvi tarafından kurulan TLP, algılanan küfür meselesi üzerine birkaç yıldır ajite etti ve ülke çapında tüm küfürlerin öldürülmesi çağrısında bulunan kitlesel gösteriler düzenledi. Parti, 2018 genel seçimlerinden sonra, parlamento sandalyeleri için halk oylarının dördüncü en yüksek payını elde ettiği zaman daha da öne çıktı. Parti, o seçimde güneydeki Sind ilinde yalnızca iki il meclisi sandalyesi elde etti, ancak adaylarının ülke çapındaki yarışmalarda birçok yerleşik partiden daha yüksek puan aldığını gördü.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.