islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Siyasî tansiyon düşmezse ekonomik tansiyon yükselecek

Siyasî tansiyon düşmezse ekonomik tansiyon yükselecek
16 Mart 2017 08:44
A+
A-

Hollanda’nın, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’yı istenmeyen kişi ilan etmesiyle gerilen Türkiye-Hollanda ilişkilerin yara alması her iki ülke iş dünyasını da olumsuz etkileyecek.

Yaklaşık 400 yıllık siyasî ilişki geçmişimizin bulunduğu Hollanda ile başlayan siyasî gerilimde tansiyon düşmez ve gerginlik ekonomik ilişkilere sıçrarsa, bu tartışmalardan en çok reel sektör etkilenecek. Türk şirketlerinin Hollanda yatırımları 12.5 milyar dolar civarında. Hollanda, Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlarda da ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de son 12 yılda 21 milyar dolarlık Hollanda yatırımı oldu. Türkiye’de 2 bin 711 Hollandalı şirket var. Türkiye, ihracatının yüzde 2.5’ini Hollanda’ya yapıyor. Bu ülkeden yaptığı ithalatın, genel ithalatı içindeki payı da yüzde 1.5 seviyesinde.

İş dünyası bir an önce’normalleşme’ istiyor. Bu gerginliğin siyaset alanında ekonomik alana kayması riski de var. MB verilerine göre Türkiye’ye 2016’da 6.9 milyar dolar doğrudan yatırım gelirken, bunun yüzde 13.9’u (956 milyon dolar) Hollanda’dan geldi ve bu ülke ilk sırada yer aldı. Türkiye’de sadece son 12 yılda 21 milyar dolarlık Hollanda yatırımı aldı. Toplam doğrudan yabancı yatırımlar (141.5 milyar dolar) içinde Hollanda 25.1 milyar dolarla yüzde 17.75 paya sahip.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.