islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3535
EURO
35,1812
ALTIN
2.324,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Sol Milliyetçiler Kosova’da seçimleri kazanmaya hazır

Sol Milliyetçiler Kosova’da seçimleri kazanmaya hazır
Mirat Haber Ajansı

Kosovalılar parlamento seçimlerinde sol milliyetçi Vetevendosje partisini büyük farkla iktidara yollamaya hazır. Bu, ülkenin komşu Sırbistan ile on yıllardır süren anlaşmazlığını çözme çabalarını daha da karmaşık hale getirebilir. Kosova’nın sol-milliyetçi Vetevendosje partisinin lideri, 14 Şubat parlamento seçimlerinin partisine yeni bir başlangıç ​​şansı veren bir referandum olduğunu ifade etti. Vetevendosje lideri Albin Kurti, kısmi resmi sonucun partisinin yankılanan bir zafere doğru ilerlediğini göstermesi sonrasında yaptığı açıklamada, gün sonu itibariyle Vetevendosje yüzde 44,94 oy aldı. Bu, yüzde 18,38 ile Kosova Demokrat Partisi’nin (PDK) ve şu anda iktidardaki Kosova Demokratik Ligi’nin (LDK) sahip olduğu yüzde 14’ün çok önünde yer aldı. Vetevendosje, parlamentoda 61 sandalyelik çoğunluğu sağlayamazsa Balkan ülkesini yönetmek için LDK veya PDK ile güçlerini birleştirmek zorunda kalacak.

Kosova bağımsızlığına siyasi engel

Yaklaşık 1,8 milyon uygun seçmenden, 28 siyasi gruptan 1000’den fazla aday arasından 120 milletvekilini seçmeleri isteniyor. Seçim yetkilileri katılımı, 2019 parlamento seçimlerinden yaklaşık yüzde 3 puan daha yüksek, yaklaşık yüzde 47,08 olarak belirledi. Parti, Kurti’nin yaygın yolsuzlukla mücadele vaatleri ve NATO’nun 1999’da kuvvetlerini bombalaması sonrasında Kosova üzerindeki kontrolünü kaybeden Sırbistan’la diyalogda taviz verilmemesi gerektiği şeklindeki duruşuna destek kazandı. Kurti geçen yıl iki aydan kısa bir süre başbakan olarak görev yaptı. Mart 2020’de Kurti, koronavirüs salgınıyla başa çıkmak için olağanüstü hal ilanına verdiği destek nedeniyle İçişleri Bakanı Agim Veliu’yu (LDK) görevden aldı. Hareket, eski bir başbakan ve Kurti’nin baş rakibi Haşim Taçi’nin (PDK) başkanlık ettiği Kosova Güvenlik Birliğine yetki verecekti. Koalisyonun küçük ortak lideri olan Kosova Demokratik Birliği misilleme olarak gensoru önergesi sundu. Kosova Meclisinin çoğunluğu önergenin lehinde oy kullandı. Kurti’nin hükümeti, koronavirüs salgınıyla nasıl başa çıkılacağı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle iktidarı kaybeden ilk hükümet oldu.

 21 Aralık’ta mahkeme, halefi Avdullah Hoti’nin LDK’ya seçilmesinin yasa dışı olduğuna karar verdi, çünkü hükümet daha önce cezaevinde yatmıştı. O zamandan beri, kampanya, Milošević rejimi tarafından hapsedildiği için Kurti ve diğer üst düzey politikacıların aynı yasaya dayalı olarak diskalifiye edilmelerine neden oldu. 12 Şubat’ta televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Kurti, Sırbistan ile diyaloğun ilk önceliklerden biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, yeni hükümetin gündeminde birden fazla reform olacağını açıkladı. Ulusal istatistik dairesine göre, Kosovalı işçilerin yaklaşık dörtte biri geçen yıl itibariyle işsizdi. Dünya Bankası, koronavirüs salgınının 2020’de ülkenin büyümesini yüzde 4,5 oranında yavaşlattığını belirtiyor. Batılı ülkelerin çoğu Kosova’nın 2008 bağımsızlık ilanını kabul etti, ancak Rusya tarafından desteklenen Sırbistan bunu kabul etmiyor ve normalleşme görüşmeleri durdurdu. Durum, Kosova’nın Birleşmiş Milletler ve NATO gibi uluslararası örgütlere katılmasını engelledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.