islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Somali Başkenti Ortasında Terör Katliamı

Somali Başkenti Ortasında Terör Katliamı

Mirat Haber Ajansı

Doğu Afrika’daki Müslüman ülke Somali’nin başkenti olan Mogadişu’daki bir askeri üssün kapılarında bombalı araç patlatıldı. Olayda 9 asker öldü ve 14 kişi yaralandı. El Kaide ile bağlantılı aşırılık yanlısı grup El-Şebab terör örgütü, sorumluluğu telsiz kolu Andalus aracılığıyla üstlendi. Bir zamanlar başkente hakim olan örgüt, sık sık Mogadişu’daki askeri bölgeleri hedef alıyor ve güney ve orta Somali’nin büyük bölümlerini kontrol ediyor ve koronavirüs salgını tarafından engellendiğine dair çok az işaret var. Ordu, bombalı eylemcinin başkentin Warta-Nabadda bölgesindeki “12 Nisan Ordu Tugayı” üssünde yeni açılan spor stadyumunun yakınında terör eylemini gerçekleştirdiğini belirtti. Stadyumun yeniden açılması, Somali cumhurbaşkanı ve diğerleri tarafından ülkenin otuz yıllık çatışma ve kaosun ardından kaydettiği ilerlemenin bir işareti olarak kutlanmaktaydı.

El Şebab, Başkan Donald Trump döneminde, bölgedeki Amerikan askeri gücü olan AFRICORP tarafından giderek artan sayıda ABD askeri hava saldırılarının hedefi oldu. Geçen yıl en az 63 hava saldırısı gerçekleştirildi. Ancak Somali merkezli aşırılık yanlısı grup dirençli davrandı, son zamanlarda patlayıcı üretme yeteneğini geliştirdi ve ülkedeki ana yollar boyunca yolculardan haraç alarak ve işletmeleri gasp ederek ölümcül çalışmalarına mali destek buldu. Somalililer ve ülkenin diasporasından dönen kişiler yenilenmeye yatırım yapmaya devam ederken, emniyetin olmaması günlük bir tehdit oluşturuyor ve siyasi gerilimleri karmaşıklaştırıyor. Başbakan geçen ay parlamentodaki güvensizlik oylamasında görevden alındığında, güvenliğin artırılmasında yeterli ilerleme olmamasının yanı sıra, önümüzdeki yılın başlarında yapılacak ulusal seçimlerin zamanlaması hakkındaki anlaşmazlıklar da neden gösterilmişti. Geçen ayki oylama, gergin bir ilişkisi olan cumhurbaşkanı ve bölgesel hükümetlerin zamanında seçim yapmayı kabul etmelerinden günler sonra geldi. Somali, 50 yıl sonra ilk kez serbest seçimleri hedeflemişti, ancak bu umut eriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.