islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Somali: Eşşebab Türk şirketlerine 5 ölümle sonuçlanan saldırının sorumlusu

Somali: Eşşebab Türk şirketlerine 5 ölümle sonuçlanan saldırının sorumlusu
Mirat Haber Ajansı

Somali’nin başkenti Mogadişu yakınlarındaki intihar saldırısında Cumartesi günü,  ikisi Türk vatandaşı olmak üzere en az beş kişi hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye cumhurbaşkanı adını taşıyan Mogadişu hastanesinde üç Türk’ün de yaralandığını ve tedavi altına alındığını tweetledi. Ölen diğer üç kişinin milliyetlerini vermedi. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Türk şirketi En-Ez İnşaat firması personelinin başkentin kuzeybatısındaki Mogadişu ile Afgoye arasında bir yol inşaatı üzerinde çalıştığı belirtildi.

Eşşebab Türklere yoğunlaştı

El Kaide bağlantılı Eşşebab’ın askeri operasyon sözcüsü Abdiasis Abu Musab, saldırının arkasında grubun olduğunu söyledi. Eşşebab, Somali’nin Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği barışı koruma birlikleri tarafından desteklenen merkezi hükümetini zayıflatmaya çalışmak için sık sık bombalama yapan bir örgüt. Patlama bölgesinde yaşayanlara göre saldırı başkent Mogadişu’nun dışında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Somalili Eşşebab isyancıları, Afgoye’de en az 15 kişinin yaralanmasına neden olan bir araba bombalamasının sorumluluğunu da üstlenmişti. Saldırıda yaralılar arasında Türk mühendisler ve Somali vatandaşlarından oluşuyordu. Mogadişu’da bir kontrol noktasında en az 90 kişinin ölümüne neden olan bir başka patlamada Aralık 2019’un sonlarında vurulanlar arasında bir grup Türk mühendis de yer aldı.

Türkiye’ye karşı oyunlar

Son yıllarda Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Somali hükümetinin yakın bir müttefiki haline geldi. Türkiye, okullar, hastaneler ve altyapı inşa etti ve Somalililerin Türkiye’de eğitim görmeleri için burslar sağladı. Türkiye 2017 yılında en büyük denizaşırı askeri üssünü Mogadişu’da açtı. Ancak bu ittifak, Somali’yi bir tarafta Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer tarafta Türkiye destekli Katar arasındaki bölgesel mücadelenin merkezine yerleştirdi.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.