islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Sosyal Medya Devleri de Keşmirlileri susturmaya çalışıyor

Sosyal Medya Devleri de Keşmirlileri susturmaya çalışıyor

Keşmir diasporasından bir grup Twitter, Facebook ve Instagram’ın Keşmirlilerin hesaplarını kaldırdığını söyledi.

Bir Keşmir diaspora grubunun hazırladığı rapor sosyal medya siteleri Twitter, Facebook ve Instagram’ı içeride veya ülke dışında yaşayan Keşmirli sanatçı, akademisyen ve gazetecilerin sosyal medya hesaplarını sık sık askıya alarak onların dijital alandaki seslerini susturmakla suçladı. Uzmanlar bunu “kınanmaya değer” olarak niteliyorlar.

Stand With Kashmir (SWK) grubunun hazırladığı “Sosyal Medya Şirketleri Keşmir’de Sessizliği Nasıl Sağlıyor?” başlıklı 30 sayfalık rapor 2017’den beri Facebook, Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarının sürekli bir şekilde Keşmir’le ilgili içerikleri sansürlediğini iddia etti.

Hindistan hükümeti 2019 Ağustos’unda bölgenin yarı özerk statüsünü kaldırdığında bölgede geniş kapsamlı iletişim ve internet kesintilerini uyguladı. Bu kesinti aylarca sürdü – dünya çapında internet erişimini takip eden uluslararası bir kuruluş olan Access Now’a göre bu, bir demokraside gerçekleşen en uzun kesintiydi.

Geçen yıl grubun açıkladığı rapor Hindistan’ın dünyadaki 129 ülke arasında internet kesintileri sıralamasında toplam 155 kesintinin 109’unu ülkede uygulamasıyla zirvede yer aldığını ortaya çıkardı.

Rapor hakkında konuşan SWK sözcüsü El Cezire’ye “Ağustos 2019’dan itibaren Keşmirlilerin sesi hem kişisel olarak hem de sosyal medyada giderek artan düzeyde sansürlendi.” açıklamasında bulundu.

“Keşmirlilerin çoktandır kendilerini ifade edebilecekleri bir yol yok. Sosyal medya onlar için bir ifade aracı sağladı” diyen sözcü sözlerine şöyle devam etti “Sadece Hindistan hükümeti Keşmir’deki sosyal medya kullanıcılarının peşine düşmüyor, sosyal medya şirketleri de Keşmirlilerin içeriklerini kaldırarak, bilgi sağlayan önemli hesapları bloke ederek ve bu içeriklere erişimi kısıtlayarak suç ortaklığında bulunuyorlar. Bu kabul edilemez.” 

“Daha Çok Kınanmalı”

Dijital haklar aktivistleri de sosyal medya platformları tarafından “çevrimiçi içeriklerin keyfi bir şekilde kaldırılması” konusunda endişelerini ifade ettiler.

Bir avukat ve başkent Yeni Delhi merkezli bir dijital haklar grubu olan Internet Freedom Foundation üyesi olan Krishnesh Bapat, El Cezire’ye soysal medya içeriği kaldırıldığında şeffaflıktan bahsedilemeyeceğini söyledi.

“İçerik keyfi bir şekilde kaldırılıp yine keyfi bir şekilde geri ekleniyor.” diyen Bapat “Sosyal medya sitelerinin bunu başkalarının emriyle mi yoksa kendi istekleriyle mi yaptığını ölçmek zor.”  diye sözlerine ekledi.

İfade özgürlüğü için çalışan bir grup olan Free Speech Collective kurucularından Geeta Seshu El Cezire’ye “Peş peşe gelen hükümetler yıllarca Keşmir’deki muhalefeti sansürleyip seslerini kıstılar, fakat şimdi sosyal medya şirketlerinin de bunu yapması durumu daha da kınanabilir hale getiriyor.” açıklamasında bulundu.

Mumbai’den Seshu “Twitter ve Facebook gibi şirketler insanların sadece güç sahiplerine değil birbirlerine de seslerini duyurdukları ve açıkça konuştukları platformlardır.” dedi.

Sosyal medya şirketleri, hükümetin susturma baskısına boyun eğerse veya yayından kaldırma taleplerini geri çevirmezlerse, kullanıcılarına büyük bir zarar verirler.” diyen Seshu ayrıca sansürün “Güvenli konuşma alanları sağlamak için bu şirketlerin kabul ettiği bariz ilkelere aykırı” olduğunu sözlerine ekledi.

Bu iddialarla ilgili olarak bir Twitter sözcüsü El Cezire’ye “Twitter’ın haber yapma süreçleri şeffaf ve gerçek hesap verebilirliği sağlayacak şekilde tasarlandı.” açıklamasında bulundu.  

“Bu istekleri aldığımızda mümkünse kullanıcıya bildirim gönderiyoruz. Daha da önemlisi belli bir ülkede içeriği kaldırdığımızda veya gizlediğimizde böyle yapmamız yasaklanmadıysa Twitter isteğin bir kopyasını herkese açık Lumen Veri tabanında sağlayacaktır. İçerik gizlendiğinde yalnızca içeriğin kaldırılmasının istendiği ülkede gizlenecek ve diğer yetki alanlarında görünür kalacaktır.” dedi.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2021/10/1/kashmir-report-accuses-us-social-media-giants-of-censorship

ETİKETLER: Twitter
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.