islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Srebrenitsa katliamı sorumlusu Hollanda birliğine 40milyonluk ödül

Srebrenitsa katliamı sorumlusu Hollanda birliğine 40milyonluk ödül
Mirat Habere Ajansı

Hollanda hükümeti Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da görev yapan Hollandalı BM barış koruma taburunun üyelerine adam başı 5.000 avro ödeme yaptı. 800 üzerinde askere bu Türk lirası olarak yaklaşık 40 milyonluk bir ödül parası tahsisi. Hollanda birliği Boşnak Müslümanlara onları koruyacağı garantisi vermek suretiyle teslim olmalarını sağlamış, ardından da Sırpların onlardan 9000’e yakın kişiyi öldürmesini seyretmişlerdi. Hatta 350’sini bizzat kendi elleriyle teslim etmişlerdi. Bu ödülün Hollanda’da yükselen Müslüman düşmanlığının bir tezahürü olduğu düşünülüyor.

Boşnak erkek ve çocuk katliamlarını önlemeyen Hollanda birliği DutchBat’ın bu insanlık dışı tutumu ödülün verilmesine engel olmadı. Hollanda Savunma Bakanlığı, ödemelerin askerlerin aldığı “takdir eksikliğine” yönelik olduğunu, o dönem bu görevi yapan askerlerin suçlamalardan kalplerinin kırıldığını bildirdi. Bakanlık ayrıca, “sembolik jestin” “eleştiriye ve haksız medyanın olumsuz ilgisine maruz kaldıkları o olaydan sonraki dönemi” de dikkate aldığını söyledi. Hollanda ordusunun

800’den fazla askeri bulunan taburu, Srebrenica’daki bir BM üssünde konuşlanmıştı ve bölge Sırp güçleri tarafından ele geçirildiğinde insanları korumadı. Ardından Sırplar, uluslararası mahkemelerin soykırım olarak sınıflandırdığı bir dizi katliamda 8.000’den fazla Boşnak’ı katletti. Hollanda Savunma Bakanlığı, ödemelerin yanı sıra bakanlığın Hollanda birliği gazileri için Srebrenica ve şu anda eski BM üssünün bulunduğu anma müzesine ziyaretler düzenleyeceğini söyledi. Bu tür gezilerin diğer gaziler ve yerlilerle yapılan toplantılar yoluyla geçmişin işlenmesine katkıda bulunabileceğini söylüyorlar.

Hollanda barışı koruma taburunun Srebrenica’daki rolü ve katliamları engellemekteki başarısızlığı uzun süredir tartışmalı ve yasal işlem konusu. Temmuz 2019’da Hollanda Yüksek Mahkemesi, Hollanda’nın 1995 katliamı sırasında yaklaşık 350 ölümden kısmen sorumlu olduğuna karar verdi çünkü askerleri Hollanda üssüne sığınan kişileri koruyamadı. Bu adamlar Sırp birliklerine teslim edildi ve ardından öldürüldü. Hollandalı yetkililer, bu Srebrenica kurbanlarının akrabalarına bu yılın Mart ayı başından itibaren tazminat taleplerinde bulunabileceklerini söylediler. Ocak 2020’de, savaş mağdurları örgütü Srebrenitsa Anneleri de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Hollanda aleyhine dava açtı. Davada, Hollanda devletinin Srebrenitsa’daki Boşnak erkek ve erkek çocuklarını korumak için “yetkisi dahilindeki tedbirleri almadığını” savunuyordu. Hollanda birliği komutanlarının soykırımcı savaş suçlusu Ratko Mladiç’le şampanya içtiği ünlü fotoğraf Bosna Soykırımının simgelerinden olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.