islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Su oturarak mı içilmeli?

Su oturarak mı içilmeli?

Biz Müslümanız. Oturup kalkmak, yemek içmek gibi işlerimizi de Peygamberimizden öğreniriz.

Yazımızın başlığını görünce henüz okumadan tuşlara basmaya başlayacak haddini bilmezleri görür gibiyim. Onlar Suriye’de Müslüman kanı akıtılırken, işsizlik problemi çözümlenemez bir konuma bürünmüşken bu gibi konularla mı insanları uyutuyorsunuz, derler. Düzeyli ve dertli insanlar olduklarını sanırsınız. Onlar Suriye ile ilişkin yazdıklarımıza bakmazlar. İşsizlik probleminin kaynağında yer alan faiz konusunu irdeleyen yazılarımıza bakmazlar bile. Görseler/baksalar da anlayamazlar. Onlar yalnızca su-i zanna dayalı dedi kodu yaparlar. Oysaki ehem–mühim sırası gözetilmek koşuluyla her konu. ama her konu önemlidir.

Konumuza gelelim.

Oturarak Su İçme

Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed hayatımızın bütün alanlarında olduğu gibi yemek-içmekte de örnek almamız; emirleri/öğütleri ve uygulamalarını ölçü almamız gereken hayat önderimizdir.

-Allah şanını ve bağlılarını artırsın- O, oturarak su içerlerdi. Tavsiyesi bu doğrultudaydı. Ayakta su içmekten sakındırırdı. Ancak bu sakındırıcılığı ayakta su içmenin haram kılındığını belirlemek için değildi. Uygulamada tercih edilmesi gerekenin oturarak su içmek olduğunu beyan etmek içindi. Bir diğer anlatımla oturarak su içilmesi daha doğru olandı. Tercih edilmeliydi. Ancak ayakta su içmeyi gerektirir her hangi bir durumda ayakta da içilebilirdi. Bir diğer anlatımla ayakta su içmek de caizdi. Nitekim Peygamberimizin genel uygulamasına aykırılıkla ayakta su içtiği de görülmüştü.

 

14 asırlık medeniyet tarihimizde uygulama böyleydi. Ayakta içmek caiz ama tercih edilmesi gereken oturarak meşrubat içilmesiydi. Her türlü meşrubatı da buna dahil edebiliriz. Müslümanlar konuya sağlık açısından çok peygamberimize uyma zaviyesinden yaklaşmışlardır. Çünkü onlar Rabbimiz tarafından bilgilendirildiğine inandıkları Peygamberimizin uygulamalarının daha doğru ve verimli olacağına inanmışlardı. Onların bu inançlarında yanılmadıklarını yazılarını ilgiyle izlediğim Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun Hürriyet’teki ki yazısından alıntıladığımız şu bölüm de doğrulamaktadır:

Suyu Oturarak İçmek Daha Doğru

Ayakta içilen su midede beklemeden doğrudan on iki parmak bağırsağına geçer. Otururken içilen su ise önce bir süre midede bekler. Bu süreçte de mide asidi sayesinde suyun içine karışabilecek bazı mikroplar bertaraf olabilir.
Bu nedenle suyu ayakta değil de oturarak içmek daha güvenli sayılıyor.”

 

Not: Diyânet’in hazırladığı aşağıda linki veriler videoyu çocuklarınızla izleyebilirsiniz:

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.