islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Sudan Asilerle Barış Anlaşması İmzaladı

Sudan Asilerle Barış Anlaşması İmzaladı

Mirat Haber Ajansı

Sudan’ın cunta hükümeti, Pazartesi günü ülkenin beş önemli isyancı grubuyla bir barış anlaşması imzaladı. Bu, eski lider Ömer el-Beşir’in hüküm sürdüğü köklü çatışmaları çözme yolunda önemli bir adım olarak görüldü. Beşir’in Nisan 2019’da devrilmesinin ardından gücü paylaşan sivil ve askeri liderler, onlarca yıldır süren iç çatışmaları sona erdirmenin 39 aylık cuntadan demokrasiye geçişin en önemli önceliği olduğunu söylüyor.

Güney Sudan’ın başkenti Cuba’da imzalanan anlaşma, isyancı gruplara siyasi temsil ve güvenlik güçleriyle entegrasyon, ekonomik ve toprak hakları ile yerlerinden edilmiş insanlar için geri dönüş şansı sunuyor. İmzalayan asi gruplar arasında Darfur’un batı bölgesindeki Adalet ve Eşitlik Hareketi (JEM) ve Minni Minavi’nin Sudan Kurtuluş Ordusu (SLA) ile Güney Kordofan ve Mavi Nil’de  faal olan Malik Ağar liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) yer alıyor. Darfur’daki çatışmanın yayılmasının ardından 300.000’den fazla insanın öldürüldüğü ve 2.5 milyon kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. 2003 yılında hükümet güçleri ve çoğunlukla Arap milisler çoğunlukla Arap olmayan Darfurlu isyancıları bastırmak için harekete geçmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.