islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5454
EURO
34,8282
ALTIN
2.438,39
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Sudan Cuntasına İsrail’e İtaati İçin Suudi Serveti

Sudan Cuntasına İsrail’e İtaati İçin Suudi Serveti

Mirat Haber Ajansı

Sudan ve Mısır kaynakları Hartum askeri rejimi ve İsrail hükümeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesini hızlandırmak için Suudi Arabistan’ın ABD’ye 335 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı. Suudi Arabistan’ın fiili diktatörü olan Veliaht Prens Muhammed Bin Salman (MBS), ABD Başkanı Donald Trump’ın Sudan’ın adını ABD’nin terörizme sponsorluk yapan devletler listesinden çıkarmadan önce Amerikan terör kurbanlarına tazminat ödemesini şart koymasının ardından bu ödemeyi yaptı. Ödenen tazminat, Doğu Afrika’daki 1998 ABD Büyükelçiliği bombalaması ve 2000 yılında Yemen açıklarında güdümlü bir füze avcısı olan USS Cole’a yapılan saldırının ailelerine ve kurbanlarına gidecek.

Sudan daha önce isminin terörizm listesinden çıkarılması karşılığında İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi kabul etmişti, ancak anlaşma Trump’ın tazminat koşuluyla durmuştu. Kaynaklar, Sudan cuntasının Başbakanı Abdullah Hamduk’un söylediği gibi paranın bizzat Sudan tarafından değil Riyad tarafından ödeneceğini söyledi. Suudi Arabistan ve BAE’nin Sudan’a desteğini de içeren konuyla ilgili “eksiksiz bir anlaşma olduğunu” iddia ediyorlar. Bir tarafta Sudanlı yetkililer ile diğer tarafta Amerikalı, İsrailli, BAE ve Suudi yetkililer arasında yapılan görüşmede anlaşmanın detayları, uygulama aşamaları ve arabulucuların vaatleri anlaşılıyor. Yapılan anketlerde Sudan dahil Arap halklarının neredeyse tamamen İsrail’e boyun eğilmesine karşı olduklarını bu anlaşmaların durdurulması gerektiğini ortaya koyuyorlar. Ancak bölgeyi tanıyan uzmanlara göre Arap rejimleri halkı değil başta İsrail yabancı çıkarları temsil ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.