islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5961
EURO
34,7231
ALTIN
2.497,98
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Sudan İsrail’i Tanıyan 5. Arap Ülkesi

Sudan İsrail’i Tanıyan 5. Arap Ülkesi

Mirat Haber Ajansı

ABD Başkanı Donald Trump hafta sonu yaptığı açıklamada, Sudan’ın İsrail ile tam diplomatik ilişkiler kurmayı kabul ettiğini açıkladı. Sudan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) sonra bu son iki aylda üçüncü Arap ülkesi oldu ve Israil’i tanıyanlar 5’e çıktı. BAE ve Bahreyn’in geçtiğimiz aylarda bunu yapmasından önce Mısır ve Ürdün, Tel Aviv ile ilişkileri olan tek Arap ülkeleriydi. Mısır bunu 1979’da ve Ürdün 1994’te yapmıştı. İsrail ve Sudan ekonomik ve ticari ilişkileri başlatma konusunda anlaştılar. Önümüzdeki haftalarda her ülkeye tarım teknolojisi, havacılık, göç sorunları ve diğer kritik alanlarla ilgili müzakere anlaşmalarıyla görevlendirilecek heyetler göndermeyi kabul ettiler. Sudan 1990’lı yıllarda İslamcılığın kalesi olarak görülmekteyken bugün askeri cunta yönetiminde laikliği benimsediğini geçen ay açıklamıştı.

Beyaz Saray da Trump, Sudanlı Egemenlik Konseyi Başkanı General Abdülfettah el-Burhan, Sudan Başbakanı Abdalla Hamduk ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun telefonla yaptığı açıklamada anlaşmayı doğruladı. Sudan duyurusu, Trump’ın Hartum’un ABD’nin devlet terörizm sponsorları listesindeki yerini iptal etme niyetini Kongre’ye resmi olarak bildirmesinden kısa bir süre sonra geldi. Kararı, Doğu Afrika ülkesinin geçmiş terör saldırılarının kurbanları ve aileleri için emanet hesabına 335 milyon dolar transfer etmesi izledi. Bazı haber kaynakları bunu Suudi Arabistan’ın verdiğini iddia ettiler. Devlet Terörizmi listesinden adının kaldırılması Hartum tarafından uzun süredir istenmekteydi . Eski iki sorunlu ülke arasındaki ilişkilerin 2019 yılında eski lider Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından iyileşmesi sürecinde yeni bir kilometre taşına işaret ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.