EDİTÖRDEN

Sudan: Katliamlar Tecavüzler Ardından Sessizlik

Mirat Haber Ajansı

Eski Sudan cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesi üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Sudan’ın yeni yönetimi henüz ayaklanmalarda halka ateş açan ölümcül şiddet faillerine karşı bir dava açmadı. Güvenlik güçleri 3 Haziran 2019’da Hartum’daki bir protesto grubuna saldırdığında çok sayıda protestocu öldürülmüştü. Bazı tahminlere göre, 3 Haziran 2019 Pazartesi günü protestocuların “katliam” olarak adlandırdığı olayda en az yüz kişi öldürüldü. Birçok Sudanlı’nın bunu unutması zor. 3 Haziran’da birkaç saat boyunca Sudan güvenlik güçleri tarafından tecavüze uğrayan düzinelerce kadın ise hala adalet arıyor. Acımasız olaylardan bir yıl sonra hiç kimse sorumlu tutulmadı. İnsan hakları grupları, katliam ve insanlığa karşı suçları işleyenlerin mevcut yönetimde yerlerini koruduklarını öne sürüyor. Uzmanlar bunların rejimi devirmek için pusuda bekleyen yeni cunta tarafından bilinçli yapıldığını iddia ediyorlar.

O gün kötü şöhretli paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) üyeleri ve diğer birlikler, protestocuların hükümetin düşmesini haftalarca talep ettiği başkent Hartum’daki oturma eylemine saldırmışlardı. Ancak, askeri bir savcı şiddet sırasında tecavüz veya cinsel saldırı gerçekleşmediğini savunduysa da Hartum’un Ahfad Üniversitesi travma merkezinde en az 64 tecavüz kurbanı belgelendi. Sudan Doktorlar Birliği en az 60 tecavüz kurbanı tespit etti. Her iki kurum, bunun emirler ve sistematik yürütme yoluyla düzenlenmiş bir senaryo ile yapıldığı sonucuna vardı.

2018’de başlayan protesto hareketi, Nisan 2019’da uzun süredir hükümdar olan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’i devirmeyi ve ortak bir sivil-askeri hükümetin oluşturulmasını başardı. Fakat daha sonra siviller, tasfiye edildi. Ordu, katliamı yapan ve tecavüzleri gerçekleştiren Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo tarafından yönetiliyor. Liderlikte en güçlü kişi olan Dagalo, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin tam desteğini aldı. Protesto hareketinden askeri subaylar ve sivillerden oluşan Egemen Konsey, 2022 yılı sonuna kadar hüküm sürmek üzere kuruldu. Aynı anlaşma kapsamında, protestolar sırasında suçların bağımsız olarak soruşturulması üzerinde anlaşmaya varıldı. Mağdurlar ve aktivistler, ordunun üst düzey generalleri ilgilendiren bulgulara izin vereceğine çok az inanıyorlar.

Recent Posts

  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

11 saat ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

12 saat ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

13 saat ago
  • Gündem

İsrailli Bakandan Erdoğan’a Hadsiz Paylaşım

İsrailli Bakandan Erdoğan'a hadsiz paylaşım İsrailli Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Karşı Skandal İfadeler Kullandı: Türkiye'den Sert…

14 saat ago
  • Gündem

Lokanta ve Kafeler İçin Yeni KDV Düzenlemesi Resmen Yürürlükte

Lokanta ve kafelere yönelik KDV düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yürürlüğe girdi. Bu karar sektördeki…

15 saat ago
  • Makale

“BİR SOYKIRIM GÖRDÜM”

Operatör Doktor Taner Kamacı'nın Gazze şahitliği: ‘’Bir soykırım gördüm.'' Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adana Gençlik…

15 saat ago