
Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanı Mohamed Hamdan Dagalo‘nun (Hemedti), ülkenin batısındaki Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala’da paralel bir hükümet kurma girişimi, Sudan’daki çatışmanın seyrini değiştirebilecek kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu hamle, on sekiz aydan fazla süredir devam eden askeri çatışmayı, devletin meşruiyetine ve bütünlüğüne yönelik daha derin bir krize dönüştürüyor.

HDK başkanı Muhammed Hamdan Dagalo’nun attığı bu adım, askeri bir stratejiden çok, siyasi bir hamle niteliği taşıyor. Şu ana kadar, çatışmalar ordunun ve HDK’nın kontrolü için mücadele ettiği bir iç savaş olarak görülüyordu. Ancak Nyala’da paralel bir hükümet kurma girişimi, HDK’nın sadece askeri güç değil, aynı zamanda siyasi iktidar arayışında olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, bu adımın Sudan’ın olası bir bölünmesi için atılan ilk adım olabileceği konusunda uyarıyor.
Bu durum, Sudan’ın zaten kırılgan olan siyasi yapısını daha da zora sokuyor. Nyala’daki paralel hükümetin kurulması, Abdel Fattah al-Burhan yönetimindeki, merkezi hükümetin otoritesini sarsarak farklı bölgelerde benzer ayrılıkçı hareketlerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Darfur gibi tarihi olarak özerklik taleplerinin olduğu bölgeler, HDK’nın bu hamlesini kendi bağımsızlık girişimleri için bir fırsat olarak görebilir.
HDK’nın bu girişimi, uluslararası toplumda da endişeyle karşılanıyor. Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği gibi uluslararası kuruluşlar, Sudan’ın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısı yapıyor. Ancak, çatışmanın bu yeni boyutuyla birlikte, barış müzakerelerinin daha da karmaşıklaşması bekleniyor.
Gelecekteki olası senaryolar şunlar olabilir:
Bu kritik gelişme, Sudan’ın geleceğinin belirsizliğini artırırken, uluslararası toplumun ve bölgesel aktörlerin atacağı adımlar büyük önem taşıyor. Sudan’daki krizin sadece bir iç savaş değil, aynı zamanda devletin varlığını tehdit eden bir bölünme süreci olup olmadığı önümüzdeki günlerde netleşecek.