Suudi ve İranlı yetkililer ilişkileri düzeltmek için görüşmelerde bulundu

Üst düzey Suudi ve İranlı yetkililer diplomatik bağları kestikten dört yıl sonra ilişkilerini onarmak amacıyla doğrudan görüşmelerde bulundular.

Mirat Haber Ajansı

Üst düzey Suudi ve İranlı yetkililer diplomatik bağları kestikten dört yıl sonra ilişkilerini onarmak amacıyla doğrudan görüşmelerde bulundular. Süreç, geçtiğimiz ay Riyad’da Prens Muhammed ile görüşen Irak başbakanı Mustafa el-Kazımi tarafından destekleniyor. FT raporuna göre, Suudi-İran müzakerelerinin ilk turu Bağdat’ta 9 Nisan’da gerçekleşti ve Yemen’deki İran bağlantılı Husi grubunun Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları hakkında tartışmalar da içeriyordu. Yetkili, görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti. FT ayrıca, üst düzey bir Suudi yetkilinin İran ile herhangi bir görüşme yapıldığını resmi olarak yalanladığını açıkladı. Pazar günü Lübnan’ın İran yanlısı El-Meyadin televizyon kanalı ve Unews haber ajansı, İranlı bir kaynağın Suudi Arabistan ile görüşmeleri reddettiğini belirtti.

Rapor, Washington ve Tahran’ın Riyad’ın karşı çıktığı 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmaya çalışırken ve ABD’nin bölgede Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekalet savaşı olarak görülen Yemen ihtilafının sona ermesi için baskı yaptığı sırada geldi. Riyad, daha güçlü parametrelere sahip bir nükleer anlaşma çağrısında bulundu ve Körfez Arap ülkelerinin bu kez İran’ın füze programını ve bölgesel vekilleri desteklemesini sağlamak için anlaşmaya ilişkin her türlü müzakereye katılmaları gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan ve müttefikleri, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de dünya güçlerinin nükleer anlaşmasını bırakma ve nükleer faaliyetlerine yönelik çeşitli kısıtlamaları ihlal ederek karşılık veren Tahran’a yaptırımları yeniden uygulama kararını desteklemişti. Suudi dışişleri bakanlığı yetkilileri, güven artırıcı önlemlerin Körfez Araplarının katılımıyla genişletilmiş müzakerelerin yolunu açabileceğini ifade etti.

Recent Posts

  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

21 dakika ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

1 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

2 saat ago
  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

2 saat ago
  • Gündem

UZUN ÖMÜR ŞANSLA DEĞİL KADERLEDİR

Liverpool'da 1912 yılında dünyaya gelen ve "en yaşlı erkek" unvanına sahip olan Tinniswood, kendisi kadar…

2 saat ago
  • Makale

Hukuk Sistemi, Değer ve Geleneklere Aykırı Olmamalı

Hukuk, toplum hayatını düzenleyen bir sistem olarak kabul edilmektedir. Burada hukukun toplum hayatına ve bu…

3 saat ago