islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5183
EURO
34,7860
ALTIN
2.420,70
BIST
9.677,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
°C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Suudi ve İranlı yetkililer ilişkileri düzeltmek için görüşmelerde bulundu

Üst düzey Suudi ve İranlı yetkililer diplomatik bağları kestikten dört yıl sonra ilişkilerini onarmak amacıyla doğrudan görüşmelerde bulundular.

Suudi ve İranlı yetkililer ilişkileri düzeltmek için görüşmelerde bulundu

Üst düzey Suudi ve İranlı yetkililer diplomatik bağları kestikten dört yıl sonra ilişkilerini onarmak amacıyla doğrudan görüşmelerde bulundular.

Mirat Haber Ajansı

Üst düzey Suudi ve İranlı yetkililer diplomatik bağları kestikten dört yıl sonra ilişkilerini onarmak amacıyla doğrudan görüşmelerde bulundular. Süreç, geçtiğimiz ay Riyad’da Prens Muhammed ile görüşen Irak başbakanı Mustafa el-Kazımi tarafından destekleniyor. FT raporuna göre, Suudi-İran müzakerelerinin ilk turu Bağdat’ta 9 Nisan’da gerçekleşti ve Yemen’deki İran bağlantılı Husi grubunun Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları hakkında tartışmalar da içeriyordu. Yetkili, görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti. FT ayrıca, üst düzey bir Suudi yetkilinin İran ile herhangi bir görüşme yapıldığını resmi olarak yalanladığını açıkladı. Pazar günü Lübnan’ın İran yanlısı El-Meyadin televizyon kanalı ve Unews haber ajansı, İranlı bir kaynağın Suudi Arabistan ile görüşmeleri reddettiğini belirtti.

Rapor, Washington ve Tahran’ın Riyad’ın karşı çıktığı 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmaya çalışırken ve ABD’nin bölgede Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekalet savaşı olarak görülen Yemen ihtilafının sona ermesi için baskı yaptığı sırada geldi. Riyad, daha güçlü parametrelere sahip bir nükleer anlaşma çağrısında bulundu ve Körfez Arap ülkelerinin bu kez İran’ın füze programını ve bölgesel vekilleri desteklemesini sağlamak için anlaşmaya ilişkin her türlü müzakereye katılmaları gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan ve müttefikleri, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de dünya güçlerinin nükleer anlaşmasını bırakma ve nükleer faaliyetlerine yönelik çeşitli kısıtlamaları ihlal ederek karşılık veren Tahran’a yaptırımları yeniden uygulama kararını desteklemişti. Suudi dışişleri bakanlığı yetkilileri, güven artırıcı önlemlerin Körfez Araplarının katılımıyla genişletilmiş müzakerelerin yolunu açabileceğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.