islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Taliban’ın Umudu Rusya

Taliban’ın Umudu Rusya
25 Kasım 2021 10:25
A+
A-

Türkiye, Katar ve Pakistan dışındaki bütün İslam ülkelerinin sırtını döndüğü ve her türlü aşağılamayı yaptığı Afganistan’daki Taliban yönetimi, BM’de tek umutlarının Rusya olduğunu söyledi

BM’de Afgan Daimi Temsilcisi görevine atanan Taliban hareketinin temsilcisi Muhammed Süheyl Şahin, Rus devlet ajansı Itar Tass’a verdiği röportajda Müslümanların yüzünü kızartacak şeyler söylüyor. Müslüman ülkelerin kendilerini nasıl yalnız bıraktığını da anlatan Şahin, kelimenin tam anlamı ile Rus propaganda silahlarından olan Tass’a içini dökmüş.

Tass’ın Şahin ile yaptığı röportajı virgülüne dokunmadan yayımlıyoruz:

– Yurtdışındaki Afgan büyükelçiliklerinin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz? Yeni elçilikler açmayı mı yoksa mevcut elçilikleri kapatmayı mı planlıyorsunuz?

– Elçilikleri kapatmayacağız. Ama hükümet olarak tabii ki bazı diplomatları bir büyükelçilikten diğerine aktaracağız ya da Kabil’deki Dışişleri Bakanlığı’na aktaracağız.

– Bu permütasyonlar ne kadar iyi çalıştıklarına bağlı mı olacak?

– Tabii ki.

– Yani, önceki hükümetle ilgisi olmayacak mı? Diplomatların çoğu Eşref Gani (Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı) tarafından atandı.

– Onlara çalışmaya devam edeceklerine dair güvence verdik, ancak gerçekten Afganistan halkına ve yeni hükümetlerine hizmet etmeleri gerekiyor. Kuralları çiğnerlerse bu onların hatası olur, değilse diplomatik hizmetlerine devam edebilirler.

– Bundan sonra hangi ülkenin büyükelçiliği Kabil’de çalışmaya devam edebilir?

– Bize bağlı değil. Ancak bir yabancı büyükelçiliğin değil, birçok diplomatik misyonun dönmesini bekliyoruz. Kimin birinci olacağını söyleyemem, umarım yakın gelecekte tüm büyükelçilikler ve tüm ülkeler yeniden çalışmaya başlar.

– Ulusal Direniş Cephesi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Çatışmalar hala devam ediyor mu? Eğer öyleyse, müzakere etmeye hazır mısınız?

– Ulusal direniş dedikleri şey sadece kağıt üzerinde var, onları ülkenin kendisinde göremezsiniz. Bu insanlar Afganistan halkını umursamıyorlar, onların desteğini almıyorlar, sadece eski yöneticileri umursuyorlar. Sosyal medyaya güveniyorlar ve yanlış haberler yayıyorlar, hepsi bu. Ancak Afganistan halkı son 20 yıldır bu “direniş savaşçılarının” yükünü hissediyor ve onların yolsuzluklarına, savaş suçlarına ve işledikleri tüm yanlışlara dair kötü hatıraları var. Bu nedenle halk sözde ulusal direnişin geri dönmesini istemiyor.

Ayrıca genel af ilan ettik. Muhalif Afganlar bu ülkeye nasıl geri dönebilir ve yaşayabilir. Bu, hükümeti desteklesin ya da desteklemesin, insanlar Afganistan’da ilk kez barış içinde yaşadılar. Hiç kimse geçmişte yaptıklarının intikamını almaz. Tabii ki, kişisel meseleler varsa, bu ayrı bir hikaye. Ancak geçmişte hükümet için, Kabil yönetimi için çalışan tek bir kişi bile zulme uğramıyor.

– Pencşir Vadisi’ndeki durum hakkında ne söyleyebilirsiniz?

– Durum normal ve huzurlu. Komşu ülkelerdeki veya Batı’dakiler ve sosyal medyada yanlış bilgiler yayınlayanlar, Pencşir’de veya ülkenin diğer bölgelerinde gerçeklikle temas halinde değiller.

– Birkaç gün önce Taliban’ın Afganistan’ı BM’de temsil etmeye hazır olduğunu duyurdunuz. Rusya’nın BM’nin daimi üyesi olarak bu girişimi desteklemesini bekliyor musunuz?

– Evet, bekliyoruz. Rusya Federasyonu ile iyi ilişkilerimiz oldu ve hala devam ediyor ve Afganistan’ın kurtuluşu için verdiğimiz mücadele sonucunda kurulan yeni hükümeti desteklemesini bekliyoruz. Ayrıca Afgan halkının desteğinden memnunuz ve Rusya ve bölgedeki diğer ülkelerle dostane ilişkiler kurmayı dört gözle bekliyoruz. Buna dayanarak, Rusya’nın ve diğer ülkelerin BM Kimlik Bilgileri Komitesi’nde bize destek vermesini bekliyoruz, çünkü bu Afganistan’da ve bölgede barışın tesisine hizmet edecek ve bu da Rusya Federasyonu’nu da ilgilendiriyor.

– Geçen hafta, üç kargo uçağı Rus insani yardımını Kabil’e ulaştırdı. Afganistan’ın şu anda en çok ne tür insani yardıma ihtiyacı var?

– Tabii ki, ilaçlara ihtiyacımız var, çünkü sert kış yaklaşıyor ve yurt dışından, özellikle Rusya Federasyonu’ndan diğer insani yardımlara. Bunu bekliyoruz. Aynı şekilde Rus işadamlarının, yatırımcıların ve girişimcilerin de Afganistan’a gelmesini istiyoruz. Girişimlerini memnuniyetle karşılayacağız ve gerekli koşulları yaratacağız. Ülkenin yatırımcıların lehine olan yasalarına uyuyoruz ve uyacağız.

– Rus veya herhangi bir yabancı yatırımcıdan mı bahsediyorsunuz?

– Herhangi bir yabancı yatırımcı için. Kanun herkes için aynıdır. Ancak Ruslar Afganistan’a yatırım yapmaya başlarsa minnettar olacağız.

– Rus vatandaşlarının ve Rusya’da okuyan Afgan öğrencilerin Kabil’den tahliyesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Bu onların işi. Afganistan’dan ayrılmak veya Afganistan’a gelmek isteyen herhangi bir Afgan’ın uygun belgelere sahip olması halinde bunu yapabileceğine söz verdik.

– Yani yurt dışında çalışan veya okuyan Afganlar her an geri dönebilir mi?

– Evet, herhangi bir zamanda.

– Ve dönüşlerini memnuniyetle karşılar mısınız?

– Tabiiki.

– Taliban ayrıca Afganistan’daki etnik ve dini azınlıkların haklarını koruma sözü verdi. Bu sözler nasıl yerine getiriliyor? Örneğin, Hazaraların mevcut durumu hakkında ne söyleyebilirsiniz?

– Hazaralar Afgan, toplumumuzun bir parçası. Kanunen benimle aynı haklara sahipler. Afganistan’da yaşayan hiçbir etnik gruba ayrımcılık yapmıyoruz, hepsi tam vatandaş ve bu ülkenin yeniden inşasından sorumlular. Artık tüm Afganlar yeteneklerini Afganistan’ı yeniden inşa etmek, ülkelerinin refahını ve refahını sağlamak için kullanma fırsatına sahipler. Yabancı ülkelerde bulunan tüm Afganların geri dönmelerinin ve halklarının yararına çalışmanın daha iyi olduğuna inanıyorum.

– Sizce mevcut hükümet ne kadar süre işleyecek?

– Gördüğünüz gibi, hükümet şu anda çalışıyor. Ülkede güvenli, ofisler açık ve çalışıyor. Yabancı hükümetler mevcut hükümeti, Afganistan halkının hükümetini tanımalı. Halkımızın ve mağdurlarının maddi ve manevi desteğiyle işgale 20 yıl direndik. Milletimiz hürriyet sever, biz bağımsızlık istiyoruz. Tüm ülkeler ayrıca Afganistan’ın bağımsızlığını ve halkının isteklerini desteklemeli ve yeni hükümetle birlikte çalışmalıdır, çünkü bunun için her fırsatı yarattık. Tüm ülkelerin ülkemizin kalkınmasına katılması için fırsatlar yarattık. Bildiğiniz gibi Afganistan madenler açısından zengin ve biz Afganistan’ın sadece yatırım alanında değil, eğitim ve yeniden inşası alanında da işbirliği kapılarını açtık. İmkanlar sağladık. Şimdi yabancı ülkelere bağlı,

– Afganistan’da madencilik için hangi ülkelerden yatırım bekliyorsunuz?

– Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri dahil herkese fırsatlar sağladık. Ama her şeyden önce bölge ülkelerinin katılımını bekliyoruz.

– 20 yıl önce Bamiyan’daki Buda heykellerinin yıkılmasının bir hata olduğunu söylemek mümkün müdür?

– Artık geçmişte kaldı. Geçmişi geçmişte bırakalım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.