islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

TERAVİH NAMAZI HIZLI KILINACAK DİYE BİR KURAL MI VAR?

TERAVİH NAMAZI HIZLI KILINACAK DİYE BİR KURAL MI VAR?
25 Mart 2023 10:52
A+
A-

Teravih namazı hızlı kılınacak diye bir kural mı var? Hayır, böyle bir kural var da biz mi bilmiyoruz?

Güzel bir sünnettir teravih namazı. Ramazan’dan Ramazan’a kavuştuğumuz güzel bir sünnet. O güzelliği yaşamak isteyen pek çok insan iftardan hemen sonra doldurur camileri.

Pekiyi, terâvih kelimesinin anlamını hiç düşündük mü?  Rahatlatmak, dinlendirmek, fasıla vermek, manalarına geliyor teravih kelimesi.

Yani biz teravih namazları için “Fasılalar ile kılınan namaz” da diyebiliriz. Zira Peygamberimiz (sav) Ramazan ayı geldiğinde teravih namazını iki ya da dört rekat kıldıktan sonra ashabına döner, sohbet eder, daha sonrasında tekrar teravih namazına yönelirdi.

Aslında teravih namazı, zikirler, salavatı Şerifeler, ilahiler ile coşup Ramazan’ın güzellik ve bereketlerini doyasıya yaşayacağımız namazlarımız olmalı…

Ancak günümüzde teravih namazları, pekte usulüne uygun kılınmıyor dersek yanlış bir cümle kurmuş olmayız diye düşünüyorum. Tabii ki bu cümleyi kurarken de usulüne uygun kılan ve kıldırmaya çalışan hocalarımızı tenzih ediyoruz ama maalesef gerçekler bazen acı bir şekilde önümüze çıkıyor.

Teravih namazının hızlı kılınması geleneği bize nereden miras kaldı diye bir soru sorsak….

Söyleyelim efendim! Biliyorsunuz Ramazan ayında “Direkler arası eğlenceleri ve Karagöz oyunları” meşhurdur. Bu eğlencelere katılabilmek ve kaçırmamak adına bazı camilerde yavaş yavaş başlayan teravih namazını hızlı kılma ve kıldırma olayı günümüze kadar taşındı maalesef.

Yani günümüzde de öne sürülen gerekçeler farklı sayılmaz aslında. Çünkü teravih namazları ya maça ya da çok sevdiğimiz diziye yetişmek için hızlı kılınabiliyor ya da kıldırılabiliyor.

Rabbim hepimize akıl fikir versin…

Hâlbuki Osmanlı döneminde özellikle Selatin camilerde kılınan Enderun usulü teravih namazları, rekâtlar arasında şerbetler ve lokumlar dağıtılarak yapılan sohbetler, zikirler ve ilahiler, sünnetin ruhuna uygun güzel etkinliklerdi.

Şimdi de öyle olsa keşke… Her dört rekat de bir, teravih namazının adına ve ruhuna uygun olarak oturulsa zikirler ve ilahiler ile gönüller, hoş bir kıvamda Ramazan ayını yaşayabilse.

Yapılan yerler var biliyorum… Ama bunun bütün camilerimizde yapılması ve uygulanması temennimiz. Ve hatta zikrin ve ilahilerin kalbe verdiği haz ve heyecan o kadar güzel olmalı ki, kimsenin gözü ne maç görmeli ne dizi…

MİRATHABER.COM

ANAHTAR KELİMELER:  Teravih    Ramazan   Enderun  

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.