islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Terk Edilen Suriyeli Bebekler

Terk Edilen Suriyeli Bebekler
21 Haziran 2023 09:00
A+
A-

Soğuk bir kış gecesi Suriyeli İbrahim Othman, namaz kılmak için dışarı çıktığında köy camisinin kapısına bırakılmış henüz yeni doğmuş minik bir kız çocuğu bulmuş ve eve götürmüş.

Suriye’nin kuzeybatısında isyancıların kontrolündeki Hazano’da yaşayan 59 yaşındaki adam, “Onu eve götürdüm ve eşime ‘Sana bir hediye getirdim’ dedim” ifadeleri kullanmıştır.

Bebeğe “Tanrı’nın armağanı” anlamına gelen Hibatullah adını koymuş ve onu aileden biri olarak büyütmeyi karar vermiştir.

Yetkililer, 12 yıldan fazla süren ezici çatışmaların yoksulluğu ve çaresizliği körüklediği Suriye’de bebeklerin camilerin önüne, hastanelerin dışına ve hatta zeytin ağaçlarının altına bırakıldığını söylemektedirler.

Ülkedeki insan hakları ihlallerini kaydeden Washington merkezli Hakikat ve Adalet için Suriyeliler Örgütüne göre, 2011’de savaş patlak vermeden önce “sadece birkaç terk edilmiş çocuk vakası” resmi olarak belgelenmiştir.

Ancak Mart ayında yayınlanan bir rapora göre, 2021’in başları ile 2022’nin sonları arasında ülke genelinde 62’si kız olmak üzere 100’den fazla çocuk terk edilmiş halde bulunmuştur ve gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.

Örgüt, çatışmanın başlamasından bu yana “sayıların dramatik bir şekilde arttığını” ve “savaşın sosyal ve ekonomik yansımalarının” hükümet kontrolündeki ve isyancıların elindeki bölgeleri etkilediğini söylemiştir.

Yoksulluk, istikrarsızlık, güvensizlik ve çocuk evliliklerinin yanı sıra cinsel istismar ve evlilik dışı hamilelik gibi faktörlere işaret etmiştir.

Suriye’de evlat edinmeye izin verilmediğinden, Othman yerel yetkililerden Hibatullah’ı büyütmek için izin istemiştir.

Üç yaşında, saçları gevşek bir şekilde atkuyruğuyla toplanmış ve parlak pembe sandaletleriyle ortalıkta dolanan minik kız çocuğu, şimdi Othman’a “dede” demektedir.

“Hiçbir zaman resmen ailenin bir parçası olamayacak olsa da, çocuklarıma ölürsem mirasımdan bir pay alması gerektiğini söyledim” demiş ve gözyaşlarını tutamamıştır.

Othman, “O sadece masum bir çocuk” diyerek ağlamıştır.

Suriye’deki savaş 500.000’den fazla insanı öldürmüş, milyonları yerinden etmiş ve ülkenin altyapısını harap etmiştir.

Sağlık bakanlığı yetkilisi Zaher Hajjo, geçen yılın ilk 10 ayında hükümet kontrolündeki bölgelerde 28’i erkek ve 25’i kız olmak üzere 53 terk edilmiş yeni doğanın kaydedildiğini ifade etmiştir.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bu yıl, otomatik olarak Arap, Suriyeli ve Müslüman olarak kaydedilecek olan ve doğum yerlerinin bulundukları yer olarak kaydedileceği çocuklar için özel tesisler kurulması için bir kararname çıkarmıştır.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2023/5/25/photos-syrians-abandon-babies-as-war-grinds-on

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.