islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Trafik Kurallarını İhlal Etmek Zulümdür- Kul Hakkıdır

Trafik Kurallarını İhlal Etmek Zulümdür- Kul Hakkıdır
23 Haziran 2023 15:00
A+
A-

Kul Hakkı Her Şeyin Üzerinedir

İslam özellikle kul hakkına ayrı önem verir. Trafik kurallarının ihlali sonucunda yaşanan can ve mal kayıpları ile sakatlıklar da kul hakkına girmektir.

Hayatımızın her alanını hak bilinciyle kuşatan İslam, özellikle kul hakkına ayrı bir önem verir. İnsanlarla ilişkimizin temel dinamiklerini belirleyen bu kavramın en çok gözetilmesi gereken yerlerden biri ise trafik. Hem araç sürücüleri hem de yayalar için kul hakkı açısından dikkat edilmesi gerekenleri İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Saffet Sancaklı Hoca yazdı.

Trafik kazalarında dünya üçüncüsü

Ülkemizin trafik kazalarında dünya üçüncüsü olduğu ve ölüm sebepleri arasında trafik kazalarının üçüncü sırada yer aldığı acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Ülkemizde trafik kazalarının sebepleri arasında ise % 95’in üzerinde bir oranla sürücü hataları ilk sırada yer alıyor. Aşırı hız yapma, yorgun, dalgın, uykusuz ve alkollü araç kullanımı, öfke ve sabırsızlık, kuralları ihmal ve benzeri hatalar belirleyici rol oynuyor.

Ortaya çıkan tabloda can kaybı, sakat kalanlar ve mal kaybı oldukça yüksek boyutlarda. Her yıl bir ilçe nüfusu kadar insan kaybediliyor. Tüm bunları engellemek için konulan ve trafiği düzenleyen kurallar can ve mal güvenliğini korumayı amaçlıyor.

“Kıyâmet gününde hak sahiplerine bütün haklarını ödeyeceksiniz

Kural ihlali sonucu yaşanacak maddi ve manevi zararların kul hakkıyla doğrudan ilgilidir. Trafik kuralları hiçbir şekilde küçümsenmemeli. Çünkü bu kurallar çok acı tecrübelerin sonucunda konmuştur. Dolayısıyla her ihlal kul hakkına girer.

Konuyla ilgili bir örnek verecek olursak; kuralları uygulayan bir sürücü, kendi şeridinde giderken karşıdan sarhoş veya dikkatsiz olarak gelen bir sürücü gelip ona çarpar ve neticede can ve mal kaybı yanında yaralanma meydana gelir. Bu kazayı irdelediğimizde burada en büyük kul hakkının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer burada kul hakkı söz konusu değilse hiçbir yerde söz konusu olamaz. “Kıyâmet gününde hak sahiplerine bütün haklarını ödeyeceksiniz. Hatta boynuzsuz koyun (kendisine vuran) boynuzlu koyundan (kısas yoluyla) hakkını alacaktır” hadisi esasında şu ayetin de açılımı, tefsiri olmaktadır: “Zerre miktarı hayır ve iyilik yapan onun mükâfatını, zerre miktarı şer ve kötülük yapan da onun cezasını görür

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.