islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4530
EURO
34,8305
ALTIN
2.446,17
BIST
9.915,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

TUNUS CUMHURBAŞKANI 57 YARGICI GÖREVDEN ALDI

TUNUS CUMHURBAŞKANI 57 YARGICI GÖREVDEN ALDI
6 Haziran 2022 10:37
A+
A-

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, yönetimin büyük bir kısmının kendi elinde toplanmasının ardından siyasi sistemi yeniden şekillendirme çabaları çerçevesinde gerçekleştirilen yargıyı tasfiye etmeye dair 57 yargıcı yolsuzluk ve teröristleri korumakla suçlayarak görevden aldı.

Televizyonda yaptığı konuşmada, yargıya fırsat tanıdığını ve defalarca kendilerini “arınmaları” konusunda uyardığını söyledi.

Bunu, ” yargıya kendini arındırması için uyarıda bulunduktan ve bunun için fırsat ve sakınmaları için imkân verdikten” sonra yaptığını da sözlerine ekledi.

Saatler sonra Resmî Gazete, konu hakkında görevden alma kararını açıklayan bir kararname yayınladı.

Resmî Gazete’ de açıklanan görevden almalar arasında Yüksek Yargı Konseyi eski başkanı Yosef Bozaker’in görevden alınması da yer aldı.

Konsey, Tunus’ta ülkeye demokrasi getiren 2011 devriminden bu yana yargı bağımsızlığının ana garantörü olmuştur.

Said’in değişiklikleri yargı sürecine müdahale suçlamalarına yol açtı.

Başkan Said, geçen Temmuz’da göreve başladıktan sonra konumunu güçlendirme çabalarının bir parçası olarak bu yılın başlarında konseyi değiştirdi.

Görevden alınan listedeki diğer önde gelen yargıçlar arasında, bazı siyasi aktivistlerin İslamcı en-Nahda partisine çok yakın olmakla ve parti aleyhindeki davaları durdurmakla suçladığı Beşir el-Akrimi de var.

Al-Akrimi ve Al-Nahda, bu suçlamayı reddediyor.

Said, geçen yaz hükümeti görevden aldı ve muhaliflerinin darbe olarak nitelendirdiği bir hamleyle yürütme yetkisini ele geçirdi. Bunu ise 2014 anayasasını kararname ile yönetmek ve seçilmiş parlamentoyu görevden almak için bir kenara koymadan önce yaptı. Said, Tunus’u krizden kurtarmak için hamlelerinin gerekli olduğunu söylüyor.

Said’in müdahalesi, yıllar süren ekonomik durgunluk, siyasi felç ve yolsuzluktan sonra başlangıçta geniş halk desteğine sahip görünüyordu. Bağımsız Seçim Komisyonu’nu da fesheden Said, yeni bir anayasayı getireceğini ve önümüzdeki ay referanduma sunacağını söyledi.

Muhalefet partileri ve Tunus Genel İşçi Sendikası hareketi boykot etti.

Tunus ekonomisinin çöküşü ve kamu mali kriziyle birlikte Said, yüksek enflasyon ve işsizlik oranları ve kamu hizmetlerindeki düşüş konusunda kamuoyunda artan bir öfke olasılığıyla karşı karşıya.

Tunus Genel İşçi Sendikası bu hafta yaptığı çalışmada, kamu sektörü çalışanlarının 16 Haziran’da greve gideceğini belirterek, Said’in bugüne kadarki siyasi duruşuna doğrudan en büyük meydan okumayı oluşturdu.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.