islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Tunus: polis şiddetine, yolsuzluğa karşı protesto devam

Tunus: polis şiddetine, yolsuzluğa karşı protesto devam
Mirat Haber Ajansı

Tunus başkentinde yüzlerce kişi çatışmalar ve tutuklamalarla birkaç gece süren kargaşanın ardından polis baskısını, yolsuzluğu ve yoksulluğu protesto etmek için yürüdü. Tunus’taki protestocular “Artık korku yok, sokaklar halka ait” ve “halk rejimin devrilmesini istiyor” sloganları attı. Bu sloganlar, on yıl önce Arap Baharı sırasında popülerleşmişti. Ayrıca, 14 Ocak’tan bu yana gözaltına alınan yüzlerce protestocunun serbest bırakılması için çağrıda bulunan pankartlar açıldı. Polis, geçen hafta meydana gelen ve 700’den fazla kişinin tutuklandığı çatışmalarda, gençlerin güvenlik güçlerine karşı taş ve benzin bombası ile yaptığı saldırılara göz yaşartıcı ile karşılık verildiğini söyledi. İnsan hakları grupları en az 1000 kişinin gözaltına alındığını ifade ediyor. Çatışmaların yaşandığı yerler çoğunlukla, işsizliğin arttığı, haklarından mahrum bırakılan ve marjinalleştirilmiş bölgeler oldu. Siyasiler, uzun süredir Başkan Zeynelabidin Binali’yi deviren 2011 devriminden on yıl sonra bile iyi bir yönetim sağlayamamakla suçlanıyor. Tunus şehirlerinin fakir semtlerinde hava karardıktan sonra çevik kuvvet polisi ile çatışan gençler birkaç siyasi hedefi dile getirmiş olsalar da, gündüz protestoları işsizliğe ve gösterilere karşı polisin tepkisine odaklandı. Politikacıların yozlaştığından dolayı hükümet ve yönetim sisteminde değişiklik talep ediyorlar.

Cumartesi günkü protestolar, Tunus ekonomisini felce uğratan ve hastaneleri baskı altına alan yeni korona virüs salgınıyla mücadele ederken geldi. Tunus’ta 6.000’den fazla insan COVID-19’dan öldü ve  şimdiye kadar Tunus’ta yaşanan en yüksek ölüm sayılarına ulaşıldı. Hükümet, gece saat 8’den 05:00’e kadar olan sokağa çıkma yasağını uzattı ve 14 Şubat’a kadar toplantıları yasakladı. Ayrıca, Tunus Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, virüs önlemlerinin bir parçası olarak bölgeler arasında seyahatleri yasakladı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirdi. Önlemler kapsamında, paket yiyecekler dışında restoran ve cafeler kapalı kalacak, okullar ve üniversiteler eğitimlerine birçok sınıf çevrimiçi olacak şekilde devam edecek.

Polis başkentte, protestocuların toplanmasını durdurmak amacıyla denizden Tunus’un eski şehrine kadar uzanan Habib Burguiba Caddesi boyunca barikatlar kurdu. Göstericiler bunun yerine merkez bankası binasının önünde yürüyüş yaptılar ve sivil polisler iki yönlü telsizlerle her iki tarafta hareket ederek şehir içinde yürüdüler. Protestocular daha sonra 2011 ayaklanmasının sembolik odak noktası olan Habib Burguiba’ya ulaşmayı başardıysa da, caddeyi kapatma girişimi, protestoların ivmesi karşısında hükümetin duyduğu rahatsızlığı gösterdi. Gösteriye verilen iki saatlik izin dolduğunda kalabalığı dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

Bu ay Tunus’ta, Bin Ali’nin kitlesel protestolar sırasında ülkeden kaçarak 23 yıllık iktidara son vermesinden bu yana onuncu yıl oldu. Tunus’un siyasi liderliği bölünmüş durumda ve Başbakan Hişam Meşişi, geçtiğimiz Cumartesi günü duyurulan  kabine değişikliğini onaylaması için parlamentoyu bekliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.