islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4733
EURO
34,9494
ALTIN
2.436,73
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türk Düşmanı Filmin Yönetmeni Öldü

Türk Düşmanı Filmin Yönetmeni Öldü

Mirat Haber Ajansı

Türk düşmanı filmiyle tanınan 76 yaşındaki İngiliz film yönetmeni Alan Parker, uzun bir hastalığın ardından Bayramın ilk gününün sabahında Londra’da öldü. Birleşik Krallık film endüstrisinde önemli bir figür olan Parker’ın çılgınca eklektik filmleri arasında çocuk aktörler “Bugsy Malone” ile bir gangster müzikali, 1960’larda “Mississippi Yanıyor” adlı bir sivil haklar draması, bir müzik grubunun hikayesi “Taahhütler” ve korkunç hapishane flmi “Midnight Express” ya da Geceyarısı Ekspresi akla gelenler. Midnight Express, Parker’ın ikinci filmiydi. 1977 yılında tamamlandı ve pek çok alanda Oscar adayı oldu. Parker bu filmle en iyi yönetmen ödülünü aldı. Oliver Stone’un senaryosu ve Giorgio Moroder’ın müziğiyle oldukça başarılı olmasına rağmen filmde sadece bütün Türkler katil, sapık, hırsız, kalleş gösterilmekle kalmamış, fiilmde başrol oyuncusu Amerikalı Türkiye hakkında nefret konuşmaları da yapmıştı. Film yönetmeni sonradan bu filmin Türk halkını ne kadar derinden rahatsız edeceğini ve bu filmin turizmi engellemek ve dünyada Türkiye nefreti oluşturmak yoluyla ülke ekonomisine ne kadar korkunç sonuçlar doğuracağını tahmin etmediğini belirtmişti. Oysa filmin çeşitli Türk karşıtı lobilerin desteğiyle çekildiği bilinmekte.

Hikaye, İstanbul havaalanında göğsüne bir miktar bantlanmış olarak tutuklanan genç bir Amerikalı hakkında. Hapishaneye atılır ve kaçmayı başarmadan önce sadist hapishane gardiyanlarının elinde korkunç bir zaman geçirir. Film sadist sahneler içeriyor, en önemlisi başroldeki Billy karakteri, devasa ağır çekim yakın çekimde Türk muhafızlarının dilini ısırarak koparır. Parker daha sonra bu sahneden biraz uzaklaştığını kabul etti. Hapishane gardiyanları sadist, tembel ve yozlaşmış olarak tasvir edilir. Türk hukuk sistemi barbarca gösterilir. Türk gardiyanın çocukları bile iğrenç gösterilmiştir. Amerikalı sonunda kendine tecavüz eden Türklerin liderinin kafasını çivileyerek öldürür ve film mutlu sonla biter. Geceyarısı Ekspresi, En İyi Yönetmen olarak iki Oscar ve altı Oscar adaylığı, altı Altın Küre Ödülü ve En İyi Senaryo da dahil olmak üzere dört BAFTA ödülü aldı. Film Batı dünyasında çok yaygın gösterime girdi, aşırı şiddet, sapıklık ve ırkçılık içermesine rağmen yıllarca televizyonlarda gösterildi. Filmi son 42 yıldır en sık yayınlayan ülkelerden biri de Yunanistan oldu. Geceyarısı Ekspresi hala pek çok Batılının Türkiye hakkındaki düşüncesini belirleyen film.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.