islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5872
EURO
34,7956
ALTIN
2.497,71
BIST
9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ukrayna Müzakereleri Bu Hafta Başlıyor

Ukrayna Müzakereleri Bu Hafta Başlıyor

Ukrayna’nın kaderi, müzakerelerin ‘kritik’ haftası başlarken dengede duruyor

Uzmanlar, üst düzey ABD ve Rus diplomatların Cenevre’de bir araya gelmesiyle anlaşma umutlarının “çok, çok riskli” olduğunu söylüyor.

Bütün dünya bu hafta Avrupa’da başlayacak olan bir diplomatik müzakereye kilitlenmiş durumda.

Avrupa’da önemli bir diplomasi haftası başlamak üzere, Ukrayna’nın kaderi, 100.000 Rus askeri tarafından kuşatılmış ve dengede asılı duruyor.

ABD ve Rusya’dan üst düzey diplomatlar, Moskova’nın geçen ay biri ABD ve biri NATO ile olmak üzere iki anlaşma taslağıyla belirlenen taleplerini görüşmek üzere bugün ve Pazartesi günü Cenevre’de bir araya gelecek. İçeriklerinin çoğu Washington ve ittifak için kabul edilemez şart ise Ukrayna’nın asla NATO üyesi olmayacağına dair bir taahhütte bulunmak.

Biden yönetimi, egemen devletlerin NATO üyeliğine başvurma hakkının müzakere edilemez olduğunda ısrar ediyor. Yönetim yetkilileri, müzakerelerin arifesinde, Avrupa’daki ABD birliklerinin konuşlandırılmasının da söz konusu olmadığını vurguladı. Bununla birlikte, Washington’un kıtadaki füze konuşlandırmalarında karşılıklı sınırlamalar gibi diğer güvenlik garantilerini tartışacağını söylediler. Bu, Moskova’nın talep ettiği kapsamlı değişikliklerin çok gerisinde kalacak.

 

Çok az sayıda diplomatik gözlemci bu hafta krizi çözmek için hızlı bir anlaşma bekliyor, ancak bunun tam tersi – tam bir çöküş – mümkün. Rusya’nın önerilerini müzakere etmekle ilgilenip ilgilenmediği, yoksa Vladimir Putin’in çoktan karar vermiş olduğu bir savaş için bir bahane yaratarak reddedilmek üzere tasarlanıp tasarlanmadığı çabucak ortaya çıkmalı.

Atlantic Council Avrasya Merkezi müdür yardımcısı Melinda Haring, “Beklentilerinizi azaltın ve sonra biraz daha düşürün” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Görüşmelerde Moskova’nın taleplerini izleyin. Rusya, NATO’nun bir daha asla genişleyemeyeceği konusunda ısrar ederse, Moskova’nın Ukrayna’da savaşa hazırlandığını bileceğiz, çünkü bu batı için bir kırmızı çizgidir.”

Cenevre’deki iki taraf, kıdemli müzakereciler, ABD dışişleri bakan yardımcısı Wendy Sherman ve Rus mevkidaşı Sergei Ryabkov tarafından, ilgili savunma departmanları ve ordularından üst düzey yetkililer tarafından yönetilecek. Müzakerelerin Pazartesi günü başlaması planlanıyor, ancak yetkililer Pazar akşamı iki delegasyon arasında daha az resmi bir toplantı olacağını söyledi.

ABD’li yetkililer, Sherman ve ekibinin, diğer ülkelerin egemen bir çıkarı olan hiçbir şeyi değil, yalnızca Rusya’nın tekliflerinin ikili unsurlarını tartışacağı konusunda ısrar ediyor.

Müzakere ekipleri, 30 ittifak üyesinin tamamının katılacağı NATO-Rusya Konseyi toplantısı için Çarşamba günü Brüksel’e hareket edecek. Gerginliği azaltmak ve uzlaşma sağlamak için 2002 yılında kurulan konseyin 2019’dan bu yana bu tür ilk toplantısı olacak.

Ertesi gün, Polonya başkanlığındaki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) daimi konseyi Viyana’da bir toplantı yapacak. Temsilciler, önceki günkü NATO oturumundan daha düşük; büyükelçi düzeyinde olacak. Bununla birlikte, Rusya’nın Ukrayna üzerindeki baskısı ışığında geleceklerini düşünen Finlandiya ve İsveç gibi NATO üyesi olmayan Avrupa devletlerini içereceği için özel bir öneme sahip olacaktır. Özellikle Fin liderler, geçtiğimiz birkaç gün içinde NATO üyeliğine yeniden bakabileceklerini açık bir şekilde dile getirdiler.

Polonya’nın Varşova Büyükelçiliği Sözcüsü Nikodem Rachoń, “ABD ve ardından NATO formatı ile ikili görüşmelerden sonra, bu daha geniş forumda bazı gelişmelerin mümkün olduğuna inanıyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

Washington, Cenevre’deki ABD-Rusya toplantısının öncelikle onları çözmekten ziyade pozisyonları sunmak için bir fırsat olacağını söyledi.

“Pazartesi günü Rusya’nın önerilerini ve onları motive eden temel endişeleri açıklamasını dinleyeceğiz. Üst düzey bir yönetim yetkilisi, “Kendi endişelerimizi yanıtlayacağız ve paylaşacağız” Umarım bu, tartışmalara devam etmek için yeterli ortak zeminin olduğu birkaç ikili meselenin belirlenmesiyle sonuçlanacaktır.”

Sherman’ın veya Ryabkov’un masaya yeni fikirler koyma yetkisinin olup olmadığı net değil. ABD’nin hazırlıkları hakkında bilgi veren Avrupalı ​​bir diplomat, “Rus duruşu hakkında konuşacaklar, istikrar hakkında konuşacaklar. Rusya’nın talepleri hakkında konuşacaklar ve neden kabul edilemez olduklarını açıklayacaklar ve Avrupa’nın istikrarı ve Rusya’nın eylemleri hakkında kendi sorularımızı ortaya koyacaklar.”

Sherman’ın ayrıca, rusyanın Ukrayna’ya yönelik askeri hareketliliğe devam etmesi durumunda, muhtemelen uluslararası elektronik ödeme sistemi Swift’ten kesilmesi ve vatandaşlarının batı teknolojisini satın alma kabiliyetinin sınırlandırılması da dâhil olmak üzere, Rusya’ya olan maliyetlerini listelemesi bekleniyor.

Rusya’nın Kazakistan’a alelacele askeri müdahalesi masaya bir konunun daha gelmesine sebep oldu.  Ancak Baklitskiy, Ukrayna krizi üzerinde herhangi bir etki beklemiyor:

“Ukrayna ile Kazakistan arasında doğrudan bir bağlantı yok. Rusya’da konuyu ele alan kişiler bile en tepedekiler dışında farklı. Ruslar Kazakistan için ne kadar endişeli veya bunu başarabileceklerine inanıyorlar? Bir Avrupalı ​​diplomat, “Buna henüz bir fikrimiz olduğunu düşünmüyorum.”

Bu haftaki müzakerelerde biraz boşluk varsa, birkaç kategoriden birine girebilir. Biden yönetimi ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın ittifak üyeliğini engellemeye yönelik Rus taleplerine boyun eğmeyi reddettiler, ancak bazı analistler bunun, teorik üyelik olasılığının AB’de ileri sürüldüğü bir uzlaşma olasılığını açık bıraktığını söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.