Uluslararasi Af Örgütü, Navalni’yi İslamofobik görüşlerinden dolayı ‘vicdani mahkum’ statüsünden çıkardı

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Af Örgütü, Alexey Navalni’yi kendisine verdiği “vicdan mahkumu” statüsünden çıkardı. Ajan, Kremlin eleştirmenlerinin bazı geçmiş yorumlarının nefret söylemine benzediğini söyledi. Haklar grubu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Navalni’nin Moskova’daki mevcut hapis cezasına atıfta bulunarak özgürlüğü için savaşmaya devam edeceğini söyledi. Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü’nün geçmişte yaptığı yorumlarla ilgili olarak Alexey Navalni’den bir vicdan esiri olarak bahsetmekten vazgeçme kararı aldığı açıklandı. Navalni’nin yorumları, nefreti savunmanın eşiğine geldi ve onları alenen kınamadı. Açıklamada, bu yorumların tam olarak ne olduğunu belirtmeden, Af Örgütü’nün vicdan mahkumu tanımıyla çeliştiği belirtildi.

Müslüman karşıtı poziyon almış

Ancak Navalni’nin daha önce milliyetçi, göçmen karşıtı ve Müslüman karşıtı politikaları savunduğu biliniyor. Düzenli olarak sosyal medyadaki eleştirmenleri tarafından beyaz üstünlüğü yanlısı olmakla suçlanıyor. On beş yıl önce Navalni, birçok Rus Müslümanın yaşadığı Kuzey Kafkasya’dan insanları “hamamböceği” olarak gördüğü ve ardından bir tanesini tabancayla vuruyormuş gibi yaptığı silah hakları yanlısı bir video çekti. Af Örgütü’nün web sitesinde bir “vicdan tutsağı”, ” şiddeti kullanmayan veya savunmayan ancak düşünceleri için hapse atılan kişi” diyor. Grubun hareketi, Batı ve Rusya arasındaki gerilimin artmasıyla ortaya çıkıyor. Bu hafta Avrupa Birliği, davayla ilgili olarak Rusya’ya daha fazla yaptırım hazırlamayı kabul etti. Navalni 17 Ocak’ta tutuklandı, aynı gün Af Örgütü, Berlin’den Moskova’ya döndüğünde onu “vicdan esiri” olarak göreceğini duyurdu. Kremlin’i suçladığı iddia edilen zehirlenme saldırısının ardından Alman başkentinde iyileşiyordu. Rusya bu iddiaları reddediyor ve Batı’nın eleştirisini burnunu sokmak olarak görmüyor. Bir Moskova mahkemesi daha sonra Navalni’yi hapse attı ve 2014’te Kremlin düşmanının siyasi gerekçeli olduğunu söylediği zimmete para geçirme davasında ertelenen hapis cezasını bozduğuna karar verdi. Bu ay, aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı gazisine iftira atmaktan da suçlu bulundu. O zamandan beri Rusya’da binlerce kişi Navalni’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu, ancak protesto hareketi, mitingler sırasında çok sayıda insanın tutuklanmasının ardından hafifledi.

Recent Posts

  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

44 dakika ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

2 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

3 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

4 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

5 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

5 saat ago