islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5540
EURO
34,9597
ALTIN
2.449,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Uluslararasi Af Örgütü, Navalni’yi İslamofobik görüşlerinden dolayı ‘vicdani mahkum’ statüsünden çıkardı

Uluslararasi Af Örgütü, Navalni’yi İslamofobik görüşlerinden dolayı ‘vicdani mahkum’ statüsünden çıkardı
26 Şubat 2021 16:46
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Af Örgütü, Alexey Navalni’yi kendisine verdiği “vicdan mahkumu” statüsünden çıkardı. Ajan, Kremlin eleştirmenlerinin bazı geçmiş yorumlarının nefret söylemine benzediğini söyledi. Haklar grubu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Navalni’nin Moskova’daki mevcut hapis cezasına atıfta bulunarak özgürlüğü için savaşmaya devam edeceğini söyledi. Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü’nün geçmişte yaptığı yorumlarla ilgili olarak Alexey Navalni’den bir vicdan esiri olarak bahsetmekten vazgeçme kararı aldığı açıklandı. Navalni’nin yorumları, nefreti savunmanın eşiğine geldi ve onları alenen kınamadı. Açıklamada, bu yorumların tam olarak ne olduğunu belirtmeden, Af Örgütü’nün vicdan mahkumu tanımıyla çeliştiği belirtildi.

Müslüman karşıtı poziyon almış

Ancak Navalni’nin daha önce milliyetçi, göçmen karşıtı ve Müslüman karşıtı politikaları savunduğu biliniyor. Düzenli olarak sosyal medyadaki eleştirmenleri tarafından beyaz üstünlüğü yanlısı olmakla suçlanıyor. On beş yıl önce Navalni, birçok Rus Müslümanın yaşadığı Kuzey Kafkasya’dan insanları “hamamböceği” olarak gördüğü ve ardından bir tanesini tabancayla vuruyormuş gibi yaptığı silah hakları yanlısı bir video çekti. Af Örgütü’nün web sitesinde bir “vicdan tutsağı”, ” şiddeti kullanmayan veya savunmayan ancak düşünceleri için hapse atılan kişi” diyor. Grubun hareketi, Batı ve Rusya arasındaki gerilimin artmasıyla ortaya çıkıyor. Bu hafta Avrupa Birliği, davayla ilgili olarak Rusya’ya daha fazla yaptırım hazırlamayı kabul etti. Navalni 17 Ocak’ta tutuklandı, aynı gün Af Örgütü, Berlin’den Moskova’ya döndüğünde onu “vicdan esiri” olarak göreceğini duyurdu. Kremlin’i suçladığı iddia edilen zehirlenme saldırısının ardından Alman başkentinde iyileşiyordu. Rusya bu iddiaları reddediyor ve Batı’nın eleştirisini burnunu sokmak olarak görmüyor. Bir Moskova mahkemesi daha sonra Navalni’yi hapse attı ve 2014’te Kremlin düşmanının siyasi gerekçeli olduğunu söylediği zimmete para geçirme davasında ertelenen hapis cezasını bozduğuna karar verdi. Bu ay, aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı gazisine iftira atmaktan da suçlu bulundu. O zamandan beri Rusya’da binlerce kişi Navalni’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu, ancak protesto hareketi, mitingler sırasında çok sayıda insanın tutuklanmasının ardından hafifledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.