islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

UMMAN SULTANI’NIN İRAN’I İLK ZİYARETİ: EKONOMİ VE ENERJİ ALANINDA 4 ANLAŞMA

UMMAN SULTANI’NIN İRAN’I İLK ZİYARETİ: EKONOMİ VE ENERJİ ALANINDA 4 ANLAŞMA
16 Haziran 2023 09:00
A+
A-

Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın İran’ı ilk ziyareti olarak Tahran’da gerçekleştirdiği iki günlük ziyarette İran ile Umman Sultanlığı enerji ve ekonomi alanlarında 4 anlaşmaya imza atıldı.

Umman Sultanı, İran Cumhurbaşkanı ile ikili ilişkilere dair konularla bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüştü.

İran cumhurbaşkanı daha önce Mayıs 2022’de Umman Sultanlığı’nı ziyaret etmişti. Bu ziyaret sırasında iki ülke arasında 12 mutabakat imzalanmıştı.

Bu bağlamda İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllehyan, İran cumhurbaşkanı ve Umman Sultanı’nın ikili görüşmelerinde güçlü bölgesel ilişkilere sahip olmanın ve İslam ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmenin önemini vurguladıklarını söyledi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedru’l-Busaidi de Umman Sultanı’nın İran cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede İran’ın komşu ülkelerle ilişkilerini, kendi deyimiyle bölgenin çıkarları ve iyiliği için güçlendirme eğiliminin önemini vurguladığını söyledi.

Busaidi, İranlı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Umman Dışişleri Bakanlığı’nın bölgesel dosyalara barışçıl çözümler bulmak için Tahran ile işbirliği ve istişarelerini sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Umman Dışişleri Bakanı, Umman Sultanlığı ile İran arasında imzalanan ikili anlaşmaların etkinleştirilmesi için işbirliği yapacaklarını belirterek, temel amacın petrol, gaz, yenilenebilir enerji, tarım, sanayi gibi çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda Umman ve İran limanları arasında doğrudan ilişkilerin kurulmasının da ana hedeflerden birisi olduğunu söyledi.

Aynı kapsamda Umman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Umman Sultanlığı ile İran’ın enerji ve maden alanlarında iş birliği üzerinde çalıştıkları da belirtildi.

Açıklamada, Umman Enerji ve Maden Bakanı Salim bin Nasir Al-Avfi’nin İran Petrol Bakanı Cevad Ovci ile bir araya gelerek Hengam-Bukha sahasının geliştirilmesi ve Umman’a gaz ihraç edilmesi konularını ele aldığı belirtildi.

https://www.aljazeera.net/news/2023/5/29/%D8%B3%D9%84%D8%B7%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%8A%D8%B2%D9%88%D8%B1-%D8%A5%D9%8A%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%84%D8%A3%D9%88%D9%84-%D9%85%D8%B1%D8%A9-%D8%AA%D9%88%D9%82%D9%8A%D8%B9-4

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.