islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5191
EURO
34,7905
ALTIN
2.420,90
BIST
9.716,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Uygur Öğretmen Çin Kısırlaştırma Programını Anlattı

Uygur Öğretmen Çin Kısırlaştırma Programını Anlattı

Mirat Haber Ajansı

2017 yılında, Kalbinur Sıddık 47 yaşındaydı ve yerel yetkililer, başka bir hamilelik olasılığını önlemek için rahim içi aparatların takılması veya kısırlaştırılması gerektiğinde ısrar ettiğinde, yegane kızı üniversitede idi. İki yıldan biraz fazla bir süre sonra, 50 yaşında kısırlaştırılmak zorunda kaldı. Yerel yetkililerden aldığı mesajlar, 19 ila 59 yaşlarındaki Uygur kadınların hepsinin bu uygulamaya boyun eğmesinin beklendiği yönündeydi. Zorla kısırlaştırılma sırası geldiğinde Sidik, Sincan bölgesindeki şu anda kötü şöhretli toplama kamplarından birinde Çince dersleri veriyordu. Yerel yetkililerden gelen Uygurca “eğer bizimle kapınızda kavga ederseniz ve bizimle işbirliği yapmayı reddederseniz, karakola gidip kısırlaştırmanın zorla yapıldığı metal sandalyeye oturacaksınız” kısa mesajı, tehdidi açıkça ortaya koydu.

Araştırmacılara göre, Hotan ve Kaşgar’ın çoğunlukta Uygur bölgelerinde, hükümetin verilerinin mevcut olduğu son yıl olan 2015 ile 2018 arasında doğumlar % 60’tan daha fazla düştü. Aynı dönemde ülke çapında doğumlar yalnızca % 4,2 düştü. Sidik’in zorla kısırlaştırılmasının hedeflendiği yıllar boyunca, Sincan genelinde uygulanan bir gözetim programı kapsamında evinde “akraba” olarak yaşamaya gönderilen Han Çinli bir adam tarafından evde cinsel tacize uğradı. Çinli adam başlangıçta evlerinde üç ayda bir hafta geçiriyordu, ancak daha sonra bu her ay bir haftaya çıktı. Uygur evlerinde Han “akrabalarının” kadın ev sahiplerini yatakları paylaşmaya zorladıkları ve özellikle erkekler kamptayken onlara cinsel tacizde bulunduklarına dair haberler var. Sıddık, çalıştığı kamplarda aç bırakan besleyici olmayan tayınlara, sağlıksız ve aşağılayıcı koşullara tanık olduğunu iddia ediyor. Ayrıca işkence gören mahkumların çığlıklarını düzenli olarak duyduğunu ve en az bir mahkumun öldürüldüğüne tanık olduğunu da ifade ediyor. Çalıştığı kamplardan biri sadece kadın mahkumlarla doluydu. Sidik, 20-30 yaşlarındaki Müslüman Uygur genç kadınlarına Çinliler tarafından rutin olarak tecavüz edildiğini anlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.