SAĞLIK

Yapılan Bir Çalışma Down Sendromlu Yetişkinler Arasında COVID-19 Mortalitesinin (Ölüm) Arttığını Bulmuştur

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir araştırma, Down sendromlu yetişkinlerin genel popülasyona göre COVID-19’dan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ve genetik bozukluğu olan kişilerin aşılanmasına öncelik verilmesi ihtiyacını desteklediğini buldu.

Araştırmacılar, Down sendromlu yetişkinlerin COVID-19’dan ölme olasılığının genel nüfusa göre kabaca üç kat daha fazla olduğunu buldu. Bu artan risk, özellikle yaşamın beşinci on yılında belirgindi: Down sendromlu 40 yaşındaki bir kişi, genel popülasyonda 30 yaş büyük biriyle benzer şekilde COVID-19’dan ölme riskine sahipti.

Anke Huels, “Down sendromlu 1.000’den fazla benzersiz COVID-19 hastasına dayanan sonuçlarımız, Down sendromlu bireylerin hastaneye yatış sırasında genellikle daha şiddetli semptomlara sahip olduğunu ve artan mortalite ile ilişkili yüksek akciğer komplikasyon oranları yaşadığını gösteriyor” dedi. Emory Üniversitesi Rollins Halk Sağlığı Okulu’nda epidemiyoloji yardımcı doçenti ve çalışmanın ilk yazarı: “Bu sonuçların Down sendromlu COVID-19 hastalarının önleyici ve klinik yönetimi için etkileri var ve Down sendromlu bireylere aşılama için öncelik verilmesi gerektiğini vurguluyor.”

Down sendromu, tipik olarak 21. kromozomun neden olduğu genetik bir durumdur. Bu fazladan kopya, bebeğin vücudunun ve beyninin gelişimini değiştirerek hem zihinsel hem de fiziksel zorluklara neden olabilir.

 

 

 

Mihraç GÖRÜNMEK

 

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

14 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

14 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

15 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

2 gün ago