islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3485
EURO
34,7878
ALTIN
2.397,12
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Yazar Alev Alatlı Yaşamını Yitirdi

Yazar Alev Alatlı Yaşamını Yitirdi
2 Şubat 2024 14:55
A+
A-

Türk edebiyatının ve düşünce dünyasının öncü isimlerinden Alev Alatlı, 79 yaşında hayata veda etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya üzerinden duyurduğu bu üzücü haber, edebiyat ve fikir dünyasında derin bir yas bıraktı. Alatlı, uzun süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Ayrıca kendisi, Türkiye’nin yanı sıra dünya genelinde tanınan, eserleriyle pek çok kesime ulaşan bir yazardı.

Alev Alatlı Kimdir?

1944 İzmir doğumlu olan Alev Alatlı, liseyi Tokyo, Japonya’da okudu. Ardından ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ, Ekonomi & Ekonometri Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesi’nden aldı.

Felsefe öğrenimine başlayan Alatlı doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College’de sürdürdü.

İlahiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı.

1974’de Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü.

Yaser Arafat Tarafından “Özgürlük Madalyası” İle Onurlandırıldı

Yazar Alev Alatlı, edebiyat ve fikir hayatına katkılarıyla tanınıyordu. Yazar “Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?”, “Schrödinger’in Kedisi” gibi eserleriyle tanınıyor. Bunun yanı sıra düşünce dünyasına önemli katkılar sağladı. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Alatlı, eserleriyle düşünce özgürlüğü ve eleştirel bakış açısının önemini vurguladı. Filistin davasına olan duyarlılığı ve bu konudaki çalışmalarıyla da bilinen Alatlı, Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı.

Eğitimden Edebiyata Uzanan Bir Hayat Yolculuğu

Alev Alatlı‘nın hayatı, eğitim ve edebiyat arasında köprü kuruyordu. Tokyo’da başlayıp ABD ve Türkiye’de devam eden eğitim hayatı, onu farklı kültürlerle tanıştırdı. ODTÜ’den başlayıp ABD’nin Vanderbilt Üniversitesi’nde devam eden akademik kariyeri, Alatlı’ya farklı disiplinler arası bir bakış açısı kazandırdı. Türkiye’ye dönüşünde İstanbul Üniversitesi ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev aldı. Alatlı, aynı zamanda Berkeley Üniversitesi ile psiko-dilbilim üzerine çalışmalar yürüttü.

Bir Yazarın Mirası ve İz Bırakan Sözleri

Alev Alatlı’nın eserleri ve fikirleri, yaşamı boyunca pek çok kişiyi etkiledi. Kendisi, “Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.” diyerek, edebiyat ve düşünce dünyasına vasiyet gibi bir mesaj bıraktı. Bu sözler, Türkiye’nin kültürel ve sosyal dokusunun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunma amacını taşıyor. Alatlı’nın düşünceleri, edebiyat ve fikir dünyasında önemli bir yere sahip olmaya devam edecek.

Mir’at haber ailesi olarak Allaht’an rahmet geride bıraktıklarına sabır diliyoruz.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE- 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.