islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,8019
ALTIN
2.497,50
BIST
9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Yemen hükümetinden çelişkili açıklamalar

Yemen hükümetinden çelişkili açıklamalar

Yemen hükümetine destek veren askeri güçler, ülkenin batısındaki stratejik Hudeyde ilinin bazı bölgelerinden çekildiklerini doğrularken, hükümet bu konuda bilgisi olmadığını belirtti.

Hükümet güçlerinin Hudeyde iline bağlı Et-Tuhayta’dan çekildiği ve Husi milislerin kente girdiğine dair haberlerin ardından, hükümete destek veren Ortak Askeri Güçlerden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, çekilmenin gerçekleştiği bölgelerin, Stockholm Anlaşması hükümleri gereğince silahtan arındırılmış ve siviller için güvenli bölgeler olduğu ifade edildi.

Çekilme kararının, Husilerin ihlallerine rağmen hükümet güçlerinin uygulanması konusunda ısrarcı olduğu Stockholm Anlaşması’nda belirtilen yeniden konuşlandırma planı doğrultusunda alındığı belirtilen açıklamada, bunun ulusal savaşın bir parçası olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Ortak Askeri Güçlere Hudeyde ilinin kurtarılması için yeşil ışık yakılmadığı ve Husi milislerin sonunu getirebilecek stratejik hedefi gerçekleştirmesine izin verilmediği aktarıldı.

– Yemen hükümeti, çekilmeyle bağlantısını yalanladı

Yemen haber ajansı SABA ise Hudeyde Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesinde hükümeti temsil eden grubun konuya ilişkin açıklamasına yer verdi.

Açıklamada, Batı sahilinde yaşananların hükümetin bilgisi dahilinde olmadığı ve önceden komitedeki hükümet grubuyla koordinasyon kurulmadığı ifade edildi.

Yeniden konuşlandırma için Birleşmiş Milletler (BM) Hudeyde Anlaşmasını Destekleme Misyonu (UNMHA) ile de koordinasyon kurulması gerektiğine değinilen açıklamada, Husilerin, hangi koşulda olursa olsun hükümetin kontrol alanlarında ilerleme sağlamasının Stockholm Anlaşması’nın ruhuna uymadığı ve uluslararası toplumun buna karşı net tavır alması gerektiği kaydedildi.

Öte yandan, UNMHA da Ortak Askeri Güçlerin Hudeyde’deki bazı cephelerden çekilmesi ve Husilerin bu bölgeleri ele geçirmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Konuyla ilgili kendilerine önceden bilgi verilmediğini kaydeden UNMHA, olayın iç yüzünü öğrenmek için taraflarla iletişim kurulduğunu aktardı.

Tuhayta’da hava saldırılarında sivillerin öldüğü yönündeki haberlerin endişe verici olduğu belirtilen açıklamada, temas hatlarının değiştiği bölgelerdeki vatandaşların can güvenliğinin korunması çağrısı yapıldı.

Yemen’de 11 Kasım’da hükümete destek veren 5, 6 ve 21. Amalika Tugaylarının ülkenin batı sahilinde Husilerle temas hattının ön cephelerinden Hudeyde’nin 163 kilometre güneyindeki Hoha kentine, 1. tugayın ise ülkenin güneyindeki Aden iline bağlı Bir Ahmed bölgesine çekildiği belirtilmişti. 12 Kasım’da ise Husilerin, Hudeyde iline bağlı Tuhayta kentini ele geçirdiği bildirilmişti.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.