EDİTÖRDEN

Yemen: Husiler Kritik Vilayeti Suudlardan Geri Aldı

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan ve BAE destekli Güney güçlerine karşı savaşan Yemen’de Kuzeyli askeri güçler başarılı bir harekatı tamamladıklarını ilan ettiler. Nüfus çoğunluğunu ve başkenti elinde bulunduran Husi ağırlıklı Araplardan oluşan askeri kuvvetlerin sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Cevf vilayetinde düzenlenen “Fe’emkan Minhum” kod adlı askeri operasyonun sona erdiğini ve vilayeti geri aldıklarını bildirdi. Sosyal medyada yayınlanan propaganda videolarında Husi destekli ordunun vilayet merkezi olan Hazm şehrine girince halkın sevgi gösterileri paylaşıldı.

Cevf’in tamamının Hadi/İslah milislerinden geri alınması, Mart ayı sonlarında buradaki stratejik Lebnet askeri üssünün ve Nisan başlarında Hançer askeri üssünü Suudi destekli paralı askerlerden geri almasının ardından geldi. Bir zamanlar Cevf, Suudi Arabistan adına savaşan paralı askerlerin kalesi olmasının yanı sıra El-Kaide için de bir eğitim bölgesi olarak hizmet etti, ancak şimdi neredeyse tamamen Husiler ve müttefiklerinin kontrolü altında. Geçen hafta Husiler El Kaide’ye bağlı bir üssü ele geçirerekkendilerine sağlanan gelişkin techizatlarını sergilemişti. Tuğgeneral Seri, ayrıca bu harekatın sonunda 3.500 kilometre karelik tüm Hazm Çölü ve Hubveşaf bölgesinin bazı kısımlarının da geri alındığını belirtti.

Böylelikle Yemen’in kuzeyindeki Hadi yanlısı savaşçıların elinde kalan tek şey Marib şehri. Bu ilin de batı kesimi, kademeli olarak birkaç cepheden eyalet başkentine doğru hareket eden Husi kuvvetlerinin kontrolü altında. Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi Bin Salman’ın beş yül önce başlattığı ve onun liderliğinde havadan bombardıman koalisyonunca son bir ayda Cevf’e 256’dan fazla havadan bombardıman sortisi gerçekleştirilmesine rağmen Yemen başkenti merkezli İran destekli Husilerin ilerlemesinin devam etmesi ülkeyi haftalar içinde ele geçireceklerini düşünen Suud ve BAE veliaht prensleri Bin Salman ve Bin Zayed’i endişelendirmekte.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

12 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

13 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

14 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

15 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

16 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

17 saat ago