islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yemen: Husiler Kritik Vilayeti Suudlardan Geri Aldı

Yemen: Husiler Kritik Vilayeti Suudlardan Geri Aldı
6 Mayıs 2020 12:07
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan ve BAE destekli Güney güçlerine karşı savaşan Yemen’de Kuzeyli askeri güçler başarılı bir harekatı tamamladıklarını ilan ettiler. Nüfus çoğunluğunu ve başkenti elinde bulunduran Husi ağırlıklı Araplardan oluşan askeri kuvvetlerin sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Cevf vilayetinde düzenlenen “Fe’emkan Minhum” kod adlı askeri operasyonun sona erdiğini ve vilayeti geri aldıklarını bildirdi. Sosyal medyada yayınlanan propaganda videolarında Husi destekli ordunun vilayet merkezi olan Hazm şehrine girince halkın sevgi gösterileri paylaşıldı.

Cevf’in tamamının Hadi/İslah milislerinden geri alınması, Mart ayı sonlarında buradaki stratejik Lebnet askeri üssünün ve Nisan başlarında Hançer askeri üssünü Suudi destekli paralı askerlerden geri almasının ardından geldi. Bir zamanlar Cevf, Suudi Arabistan adına savaşan paralı askerlerin kalesi olmasının yanı sıra El-Kaide için de bir eğitim bölgesi olarak hizmet etti, ancak şimdi neredeyse tamamen Husiler ve müttefiklerinin kontrolü altında. Geçen hafta Husiler El Kaide’ye bağlı bir üssü ele geçirerekkendilerine sağlanan gelişkin techizatlarını sergilemişti. Tuğgeneral Seri, ayrıca bu harekatın sonunda 3.500 kilometre karelik tüm Hazm Çölü ve Hubveşaf bölgesinin bazı kısımlarının da geri alındığını belirtti.

Böylelikle Yemen’in kuzeyindeki Hadi yanlısı savaşçıların elinde kalan tek şey Marib şehri. Bu ilin de batı kesimi, kademeli olarak birkaç cepheden eyalet başkentine doğru hareket eden Husi kuvvetlerinin kontrolü altında. Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi Bin Salman’ın beş yül önce başlattığı ve onun liderliğinde havadan bombardıman koalisyonunca son bir ayda Cevf’e 256’dan fazla havadan bombardıman sortisi gerçekleştirilmesine rağmen Yemen başkenti merkezli İran destekli Husilerin ilerlemesinin devam etmesi ülkeyi haftalar içinde ele geçireceklerini düşünen Suud ve BAE veliaht prensleri Bin Salman ve Bin Zayed’i endişelendirmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.