islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Yemen’de savaş esiri görüşmeleri

Yemen’de savaş esiri görüşmeleri
Mirat Haber Ajansı

Yemen’de savaşan taraflar, tutuklu değişimi için Ürdün’de Birleşmiş Milletler destekli yeni müzakerelere başladı. Suudi destekli sürgündeki hükümet ile başkentteki Husi hükümet arasında Pazar günü yapılan Amman’daki toplantı, ABD’nin başkent hükümetini yabancı bir “terörist” örgüt olarak belirlemesinden sonra gerçekleşti. Bu, BM’nin barış çabalarını baltalayabileceği ve Yemen’in zaten ciddi olan insani krizini daha da kötüleştirebileceği konusunda bir sorun olarak görülmekte. BM tarafından kiralanan bir uçak Cumartesi günü Yemen’in başkenti Sana’dan Amman’a dört Husi yetkilisini taşıdı. Hükümetin mahkumlar komitesi başkanı Muhammed Fadayel’e göre hükümet ayrıca dört temsilci gönderdi. Görüşmelerin, 2014 yılının sonlarında Husiler tarafından uluslararası alanda tanınan hükümetin görevden alınan  başjanı Abd-Rabbu Mansur Hadi’nin kardeşi gibi üst düzey yetkililer de dahil olmak üzere 300 tutukluyu serbest bırakmayı amaçladığı bildirildi.

BM özel elçisi Martin Griffiths Pazar günü yaptığı açıklamada Amman’daki toplantıyı, tüm hasta, yaralı, yaşlı ve çocuk tutukluların yanı sıra kadınlar da dahil olmak üzere keyfi olarak gözaltına alınan sivillerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasına öncelik vermeye çağırdı. Griffiths’in ofisi, Amman’daki görüşmelerin BM ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından kolaylaştırıldığını bildirdi. Bunlar, en son Aralık 2018’de İsveç’te düzenlenen barış müzakerelerini yeniden başlatmayı amaçlayan güven artırıcı önlemlerin bir parçası. İki taraf daha sonra 15.000 tutukluyu değiş tokuş etmeyi kabul etti. Geçen yıl yaklaşık 1000 mahkum mübadele edildi.

Yemen’deki savaş, 2014’te Husilerin ülkenin çoğunu alıp Sanaa’yı da ele geçirmesinin ardından  Mart 2015’te Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD’nin de desteğiyle Hadi’nin hükümetini yeniden kurmaya çalışmak için bir askeri koalisyon kurduğunda başladı. Onbinlerce insan öldürüldü ve BM, çatışmanın dünyanın en kötü insani krizine neden olduğunu ifade etti. Kasım ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen’in dünyanın onyıllardır gördüğü en kötü kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Cuma günü yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın Beyaz Saray’dan ayrılmasının arifesinde, 19 Ocak’ta yürürlüğe giren isyancıların atamasının gözden geçirilmesini başlattığını ifade etti. Düzinelerce sivil toplum grubu, atamanın milyonlarca masum insana kritik insani yardım ulaştırılmasını önleyeceğini söyleyerek Biden’ı kararı bozmaya çağırdı. Ayrıca ABD müeyyidelerinin dış aktörleri, banka havaleleri, yiyecek ve yakıt satın alma dahil olmak üzere Husi yetkilileriyle birçok işlem yapmaktan men etmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.