islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yeni Zelanda, ABD-Çin Gerilimini Kaşıyor

Yeni Zelanda, ABD-Çin Gerilimini Kaşıyor

ABD’nin Çin Halk Çumhuriyeti’ni ablukaya alma projesine küçük ortak olarak katılan Yeni Zelanda hükümeti, oluşan gerginlikten ekonomi çıkar sağlamayı hedefliyor. Bu çerçevede gerginliği kızıştıracak açıklamalar yapıyor.

Yeni Zelanda: Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla katılımını memnuniyetle karşılarken, hükümetinin Çin ile anlaşmazlığa izin veren “olgun” ilişkilere sahip olduğunu belirtti.

ABD merkezli NBC News kanalına açıklama yapan Ardern, ABD’nin bölgede “inanılmaz derecede önemli bir rolü” olduğunu belirterek, “Bölgemizdeki önemli görüşmelerin bir parçası olan bu fiziksel varlığı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Önümüzdeki hafta Ardern, bölgenin COVID-19 pandemisinden toparlanmasını ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik krizi tartışmak üzere ABD, Çin ve Japonya’dan gelenler de dahil olmak üzere Asya-Pasifik liderlerinin çevrimiçi bir zirvesine ev sahipliği yapacak.

Yeni Zelanda, Çin ile yakın ticari bağlara sahiptir ve Pekin tarafından Batı ülkeleriyle ilişkiler için bir model olarak övülmüştür. Ardern, Yeni Zelanda’nın Çin ile “bütünlük” politikasını sürdüreceğini söyledi.

“İlişkilerimizde, insan hakları sorunları, işçi sorunları veya çevre sorunları gibi endişe duyduğumuz sorunları gündeme getirecek olgunluğa sahip olduğumuza hala inanıyoruz” diye ekledi.

Avustralya, Yeni Zelanda’nın komşusu ve Çin arasındaki ilişkiler, Canberra’nın Huawei’yi 5G geniş bant ağını geliştirmesini yasakladıktan sonra 2018’den bu yana kötüleşti.

Geçen yıl Avustralya, COVID-19 pandemisinin kökenleri hakkında bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunduğunda ilişkiler daha da gerildi.

Buna karşılık Çin, ABD’nin “ekonomik zorlama” olarak kınadığı Avustralya emtialarına tarifeler uyguladı.

Ancak Yeni Zelanda, bu sorunun Çin ile ilişkilerini etkilemediğini iddia etti ve her iki ülke de Ocak ayında serbest ticaret anlaşmalarını yükseltti. Ancak Wellington, Çin’in insan hakları sorunları konusunda Canberra ile anlaşmaya devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.