islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yenidünya’da dijital oyun sektörü

Yenidünya’da dijital oyun sektörü

Pandemi herkesi eve kapattı, dijital yaşam başladı. Bilgisayar ve cepten oynanan oyunlar çığ gibi yayıldı. Gençler, telefonda oyuna daha da bağlandığından TV karşısında vakit geçiren büyüklerle mesafeleri açıldı. Dünya mobil oyun pazarının gözdesi olan bilinen Türk firmaları 200’ün çok üstüne çıkarken, Türk oyuncu sayısı da 35 milyonu aştı. Türk oyun şirketlerine gelen yabancı yatırımların miktarı 15 milyar lirayı aştı. Newzoo şirketinin 2020 araştırma raporuna göre, 2,7 milyar oyuncudan oluşan oyun sektörünün 2023 yılında 3 milyar oyuncuyu aşması bekleniyor. Küresel oyun pazarı 2020’de yıllık yüzde 9,3 artışla 200 milyar doları aştı. Bu rakamın 2 yıl içinde 300 milyar dolara ulaşacağına dikkat çekildi. Türkiye de oyun pazarında öne çıkmaya başladı. 2 milyar doları aşan Türkiye oyun pazarında Türk mobil oyuncular da hızla artıyor.

35 milyon Türk mobil oyuncumuz var. Dünya genelinde her gün milyonlarca kişi mobil oyunlar üzerinden etkileşime geçti. Düzenlenen turnuvalar ise oyuncular arasındaki rekabeti üst seviyelere taşıyor. E-Spor, yabana atılmayacak bir fenomen olduğunu çoktan kanıtladı. Uzmanlar, Elektronik Spor kavramının 10 yıl içinde gerçek sporun önüne geçeceğini söyledi. Gençler tarafından en çok oynanan oyunlar arasında Counter-Strike, DOTA 2, PlayerUnkown’s Battlegrounds, Destiny 2 yer almakta. Gençler, neredeyse 60 saniyede bir oyun turnuvası düzenlenirken, bu rakamın 1 yıl içinde 20 saniyeye kadar ineceği belirtildi. 220 milyon dolarlık ödülün dağıtıldığı 2020, e-spor için muazzam bir yıl oldu. DOTA 2 şampiyonasının gerçekleştiği The International, tek bir etkinlik için 34 milyon dolarlık ödül havuzuyla espor tarihindeki en büyük ödül havuzuna sahip etkinliğine sahip olma sıfatına sahip oldu.

Türkiye dijital oyun sektörünün neresinde?

Dijital oyunlar; kişisel bilgisayar (PC), oyun konsolu (PS4, XBOX, Nintendo) ve mobil oyunlar olarak 3 ana platformda sınıflandırılıyor. 2018 yılında yaklaşık 138 milyar dolar seviyesinde olan küresel oyun pazarı büyüklüğünün, 2021 yılında 180 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor. Her yaş ve gelir grubunun ihtiyacına uygun uygulamalar, sektörün tüm dünyada hızla büyümesine imkân tanıyor.Oyun gelirlerinde 1 milyar doları aşan ihracat hacmiyle küresel rekabette dikkatleri çeken Türkiye, uluslararası rekabette ‘Ben de varım’ diyor. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) verilerine göre; 2017 yılında 750 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör, 2018 yılında 878 milyon dolar, 2019 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat başarısı elde etti.

Bir yılda 200 milyondan fazla indirilmeye ulaşarak büyük başarı sağlayan Rollic Games, en çok indirilen oyunlar listesine 3 farklı oyunla girdi. ABD merkezli Zynga firması, Rollic Games’in yüzde 80’ini 168 milyon dolara aldı. İlk büyük çaplı Türk oyunu olan Mount&Blade, tüm zamanların en iyi 100 oyununda 91. oldu. Gram Games, bulmaca oyunlarıyla 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. 1010, Lumino, Merged de sevilen oyunları arasında. Kısaca Türk oyun sektörü hızla gelişmekte, kullanıcılar artan oranda dijital oyunlara yönelmekte ve endüstri parasal bir kaynak sağlamakta. Ancak en önemlisi gerek müşteri, gerek üretici gerekse uzmanlar olarak sektörde ağırlığın gençlerde olması.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.