islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yerel seçimlere Keşmir’den ilgi yok

Yerel seçimlere Keşmir’den ilgi yok

Mirat Haber Ajansı

Keşmirliler Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgenin sınırlı özerkliğinin geçen Ağustos ayında çalkantılı bir şekilde kaldırılmasından bu yana ilk yerel seçimlerde oy kullandı. Tartışmalı bölgenin 20 bölgesinde yaklaşık altı milyon seçmen, artık doğrudan Yeni Delhi’den yönetilen, bölgedeki yasaları düzenleme veya değiştirme yetkisi olmayan 280 Bölge Kalkınma Konseyleri (DDC) üyesine oy verdi. Panchayat (köy meclisi) ve belediye organlarındaki boş koltukları doldurmak için de seçimler yapıldı. 8 aşamalı sürece Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) de dahil olmak üzere çeşitli siyasi partilerden yaklaşık 1000 aday katıldı. Üçüncü safha için oylama devam etmekte. Halkın yaklaşık % 52’si geçen hafta oy verirken, Salı günü yapılan ikinci turda sıkı güvenlik ortamında %49 oy çıktı. Güney Keşmir’deki Pulwama bölgesi, %7’den daha az oylama kaydetti, bu da göstermelik demokratik sürece ilgi olmadığını gösteriyor.

Bölgenin iki sert rakibi olan Ulusal Konferans (NC) ve Halkın Demokratik Partisi (PDP), Gupkar Bildirgesi için Halk İttifakı’nın (PAGD) bir parçası olarak ilk kez seçimlere katılmak için bir araya geldi. Keşmir’de son yirmi yılın çoğunu yöneten NC, daha önce üç başbakanını seçtirdi, son Başbakan Mehbooba Müftüsü PDP’ye ait. Rahmetli babası Müftü Muhammed Sayeed de son kez BJP ile ittifak halinde olmak üzere iki kez bölgenin başbakanı olarak görev yaptı. PAGD ittifakı, Keşmir’in özel statüsü ve devletinin restorasyonu platformunda seçimlere itiraz ediyor. Ancak BJP, bölgenin tartışmalı statü değişikliğinden bu yana Hindistan yanlısı seçmenleri agresif bir şekilde hedef aldı. Yeni Delhi, Keşmir’e kendi bayrağı, anayasası ve kanun yapma hakkı da dahil olmak üzere bir ölçüde özerklik veren 370. maddeyi kaldırmıştı. Artık “işsizliğin azalması, gelişme ve kadınlar için finansman” vaadiyle çalışıyorlar. Seçimler Yeni Delhi’nin Keşmir’deki siyasi süreci yeniden başlatmasına yardımcı olurken, bölgenin siyasi liderleri seçimlerde geri dönüş yapmak için kullanacak. Siyasi analistler, BJP’nin asıl gündeminin seçimler yoluyla Keşmir’de her şeyin normal olduğunu göstermeye çalışmak olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, seçimin yasal ve meşru Keşmir kurumlarını atladığı ve demokratik olarak seçilmiş bir hükümet olmadığında yeni kurumlar yarattığı için güvenilirliği olmadığını iddia ediyorlar. İsyancılar saldırılar düzenlemeye devam ederken, seçimler sırasında sorunsuz idare sağlamak için Keşmir’de konuşlanmış olan yarım milyondan fazla kuvvete ek olarak binlerce asker konuşlandırıldı.

ETİKETLER: Yerel Seçim
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.