islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Yıkıcı Depremlerin Ardından Kuzeybatı Suriye’de Çocuklar Okula Geri Dönüyor

Yıkıcı Depremlerin Ardından Kuzeybatı Suriye’de Çocuklar Okula Geri Dönüyor
15 Mart 2023 09:00
A+
A-

Harem, Kuzeybatı Suriye – İsyancıların elindeki kuzeybatı Suriye’deki Harem Erkek Okulu, Suriye’nin bazı bölgelerinde ve Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen ve on binlerce insanın ölümüne neden olan ve milyonlarca insanın hayatını etkileyen iki yıkıcı depremden yaklaşık üç hafta sonra eğitime yeniden başladı.

10 yaşındaki Ward, Al Jazeera’ya “Okula döndüğüm için mutluyum çünkü arkadaşlarımı görebiliyorum” demiştir. Depremde herhangi bir aile üyesini kaybetmediğini, ancak sınıf arkadaşlarından birinin öldüğünü söylemiştir.

Ward vefat eden arkadaşı hakkında “Okulda olmadığı ve onu bir daha asla göremeyeceğim için çok üzüldüm. Akıllı bir çocuktu ve birbirimizle çok oynardık,” diyerek bahsetmiştir.

Muhaliflerin elinde olan kuzeybatı bölgesinde okula dönen öğrenciler, yakın zamanda olabilecek depremlere karşı tahliye tatbikatlarına katıldılar.

Harem Erkek Okulu Müdürü Ahmad Sheikh Ahmad, eğitim kurulunun bu tatbikatları hem çocukların hem de öğretmenlerin güvenliği için tasarlamaya ve uygulamaya karar verdiğini ve okulun Cumartesi ve Pazar günleri son iki dersi tatbikatlara adadığını söylemiştir.

Eğitim bakanlığına göre, başta Harem, Salqin, Atarib, İdlib ve el-Mulund kentlerinde olmak üzere bölgedeki yaklaşık 250 okul depremlerde hasar görmüş, bir okul tamamen yıkılmış ve 203 okul kısmen hasar görmüştür. Kalan okullar ise küçük hasarlara uğramıştır.

Bakanlık ayrıca 39 öğretmenin ve 421 öğrencinin hayatını kaybettiğini bildirmiştir.

Harem Köy Okulu’nda ikinci sınıfta okuyan iki öğrencisini kaybeden Jamila al-Türk, binada meydana gelen hasarın boyutu karşısında çok şaşırmıştı.

23 yaşındaki öğretmen, “Sınıfımı görmeye gittiğimde depremde kaybettiğimiz öğrenci ve öğretmenler aklıma geldi” demiştir.

“Bu okul benim için çok şey ifade ediyordu, ikinci evim gibiydi. Zamanımın çoğunu burada geçirdim ve öğrencilerimi kendi çocuklarım gibi saydım.”

Okul müdürü Muhammed el-Khatib, tüm öğrencilerin komşu okullara nakledilmesi gerektiğini söylemiştir.

“Okulun üç kanadı ve toplamda 14 sınıfı vardır” diye açıklama yapmıştır. “Ana kanat, 1928’de Fransızların Suriye’yi işgali sırasında inşa edilmiş, altı dersliği ve dört idari ofisten oluşmaktadır. Eski bir yapı olması nedeniyle depremde en çok hasar gören kısım burası olmuştur.”

Müdür bey “Okula girip öğrencileri görememek, kendi evinize girip ailenizi orada bulamamak gibidir” demiştir. Öğrencilerin gevezeliklerini ve kahkahalarını duyamamak çok zor bir duygu, çok trajik. Diyerek sözlerine devam etmiştir.

“Depremlerde en az altı öğrencimizi ve bir öğretmenimizi kaybettik.”

Al-Khatib, “Henüz ulaşamadığımız kayıp öğrencilerimiz var, bu yüzden onların akıbetlerinin ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. “Belki de aileleriyle birlikte Harem’den ayrıldılar. Umarız durum böyledir.”

60 bin öğrencinin eğitim gördüğü Harem Eğitim Kompleksi’nin amiri Fadıl Ebu Bekir, yaklaşık 10 gün okula gidilmediğini söyledi.

Öğrencilerin okula dönüşleri, deprem sonrasında çocukların yaşadıkları travmayı azalttı” demiştir. “Okulda birbirlerini görüyor olmaları onlara çok iyi geldi.”

Linah Alsaafin’in raporu.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/2/26/evacuation-drills-introduced-to-schools-in-nw-syria-after-quakes

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.