islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6103
EURO
34,8380
ALTIN
2.502,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

YUNANİSTAN AKLINI BAŞINA ALACAK MI?

YUNANİSTAN AKLINI BAŞINA ALACAK MI?
8 Eylül 2022 10:52
A+
A-

Yunanistan’ın son zamanlarda ki tutum ve davranışları, şımarıklıkta sınır tanımaması, Türkiye ile arasında gerginliğin tırmanmasına sebep oluyor.

Daha önceki yazılarımızda ABD’nin Dedeağaç’a yaptığı askeri yığınaktan bahsetmiş, bunun Türk Yunan gerginliğine sebep olacağını ve bölgemizde suların ısınabileceğini yazmıştık.

Yunanistan şu anda çizgiyi fazlasıyla aşmış durumda… Aslında Lozan antlaşmasına göre Yunanistan’a verilen adaların silahlandırılması yasak…(burnumuzun dibinde ki Ege adaları niye Yunanitan’a bırakıldı bu da ayrı bir konu) Ama Yunanistan antlaşmanın hükümlerini çiğneyerek adaları silahlandırdı ve silahlandırmaya da devam ediyor.

En son olarak S300 füze radarlarının Türk Savaş uçaklarına kitlenmesi, Yunanistan denilen, batının şımarık çocuğunun yediği son herze…  Bu provokasyon neticesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bir gece ansızın gelebiliriz” mesajı yerindeydi ama muhatapları tarafından iyi değerlendirilebilir mi orası muamma…

Başta ABD olmak üzere Yunanistan ve diğer kışkırtıcı batı ülkeleri bu mesajı doğru alırlar mı bilemiyoruz… Ama bildiğimiz bir gerçek var ki o da AB ülkelerinin kışı nasıl geçireceklerini düşünmek yerine, Yunanistan’dan yana tavır koyarak Ege’de suların ısınmasından yana tavır koyarlarsa, o ısı Avrupa ülkelerini doğal gaza da ihtiyaç duymadan, fazlasıyla ısıtır ve yakar…

Türkiye ile Yunanistan arasında sular ısınırsa bu iş, Amerika’da yayın yapan CBC News TV kanalının, bir program esnasında güzel İstanbul’umuzu Yunan toprakları içinde göstermesine pek benzemez. Türkiye ile girilecek bir sıcak çatışmanın bedelini bilaistisna bütün dünya, bir şekilde ödemek zorunda kalıverir. Zira artık Türkiye eski Türkiye değildir. İki ülkenin silah sanayisinin karşılaştırmasını ve İha ve Siha muhabbeti yapmadan söyleyeceğimiz tek bir cümle var;

“Ey Yunanistan! Aklını başına al ve provokatif söylem ve eylemlerinden vazgeç. Sakın Ukrayna gibi, batılı Kardeşlerinin(!) gazına gelme!”

Başta ABD olmak üzere batılı ülkeler, her ne kadar Türkiye’yi Ortadoğu ülkesi olarak görseler de Türkiye, kan ve gözyaşına boğdukları diğer ülkelere benzememektedir. Tarihten gelen medeniyet ve kültür yapısıyla Türkiye, çok farklı konumdadır ve önder ülke olma kapasitesine haizdir. Bunu görmek isteyen görür, görmek istemeyen ise kendi bilir.

Amerika ayrışık devletleri Suriye ve Irak sınırımıza yığdığı silahlar gibi, Yunanistan sınırımıza da silah yığmıştır ve bunu yaparken iyi niyetle de yapmamıştır. Bunu yaparken iki NATO ülkesini kapıştırmanın nelere mal olacağını, dünyayı hangi noktaya götüreceğini, dengeleri nasıl etkileyeceğini ve değiştireceğini başta ABD ve Yunanistan olmak üzere herkesin oturup düşünmesi gerekir.

Herkesin malumu olduğu üzere, plandemiden sonra dünya da eski dünya değil. Dünyada ki ekonomik sıkıntılar ve savaşlar, yaşlı dünyamızda ki sosyal, ekonomik ve stratejik bütün dengeleri altüst etmiş durumda. İngiltere’de insanlar protesto için sokaklarda, Fransa’da ekmek ve süt kuyruklarında… Almanya ise doğalgaz krizini nasıl çözerim endişesiyle atıl durumda olan ve kömürle işleyen termik santralleri tekrar hayata geçirme çabasında…

ABD’ye gelince, pek dışarıya yansımasa da ABD, içinde çalkantılar yaşayan bir ülke… Öyle ki Trump’ın evinin FBI tarafından aranması ve sonrasında yaşanan gelişmeler; birleşik devletleri ayrışık devletler haline getirecek konuma ve duruma getirdi. Bıden’ın ülkeyi yönetemediğini başka bir yazımıza bırakarak Yunanistan hakkında ki son sözümüzü ve hatırlatmamızı yapalım:

“Ey Yunanistan, dünyanın genel konjonktürüne bak ve aklını başına al! Almazsan….”

Selam, saygı ve muhabbetlerimle…

             Şaban DOĞAN

 

Dolayısıyla Yunanistan’a, ABD ve Avrupalı kardeşlerinin gölgesinde şımarıklık yaparken, bunları da düşünmesini ve ona göre provokasyona soyunmasını salık veririz.