
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Yunanistan yönetiminin Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait sekiz ilkokulu daha kapatma yönünde aldığı karara sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Atina yönetiminin sistematik hale gelen bu uygulamasının kınandığı ve uluslararası antlaşmalara aykırı olduğu vurgulandı.

Sözcü Öncü Keçeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın her yıl öğrenci sayısının yetersizliğini bahane ederek Türk azınlık okullarını kademeli olarak kapattığına dikkat çekti. Son kararla birlikte sekiz ilkokulun daha faaliyetine son verilmesinin, azınlığın eğitim hakkına ve özerk yapısına vurulmuş yeni bir darbe olduğunu belirtti.
Keçeli, uygulamanın 1923 Lozan Barış Antlaşması başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hakların açık bir ihlali niteliği taşıdığını ifade ederek, Atina yönetimine yükümlülüklerine sadık kalma ve Türk azınlığın eğitim özerkliğine saygı gösterme çağrısında bulundu.
Yunanistan eğitim bakanlığının aldığı kararlar doğrultusunda Batı Trakya’da son yıllarda onlarca Türk azınlık ilkokulu “öğrenci azlığı” gerekçesiyle geçici olarak kapatılmış veya birleştirilmiş durumda. Bölgedeki Türk toplumu ve eğitim dernekleri ise bu adımların kültürel kimliği ve anadilde eğitim hakkını zayıflatmaya yönelik sistematik bir politika olduğunu savunuyor.
Dışişleri Bakanlığı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ve özgürlüklerinin korunması için uluslararası platformlar dahil olmak üzere konunun takipçisi olunacağını yineledi.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube