islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

25 Yıl Sonra İlk Seferler Başladı

25 Yıl Sonra İlk Seferler Başladı
3 Aralık 2021 09:42
A+
A-

Türkiye ile Libya arasında yolculu gemi seferleri 25 yıl sonra tekrardan başladı. 2 gün sürecek yolculuk, yük ve araç taşımacılığını da olacak. Libya’nın Misrata şehrinde düzenlenen törenle ilk gemi Türkiye’ye doğru yola çıktı..

İki ayrı gemiyle Libya ‘nın Misrata kenti ile İzmir arasında gerçekleştirilecek deneme seferlerinde, yük ve yolcunu haricinde araç da taşınacak. Haftada bir gerçekleştirelecek seferlerin Türkiye-Libya hattında yolculuk 2 gün olacak.

Karanfil Group ile Misrata’dan Kavelay Turizm ve Libya Demir Çelik Şirketi (LISCO) iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, Libya’nın Misrata şehrinde düzenlenen törenle ilk gemi Türkiye’ye uğurlandı.

Törene, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı ve Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil’in yanı sıra iki ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.

25 Yıl Sonra Bir İlk Yaşanıyor

Murtaza Karanfil, konuya ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ile Libya arasındaki yolculu seferlerin çok uzun yıllar sonra tekrardan başladığını belirterek, “Duygu doluyuz ve çok mutluyuz. Türkiye ve Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanları Mutabakat Muhtırası ile bu ülkeye denizden komşu olduk. 25 yıldır yapılmayan gemi seferlerini tekrar canlandırıp başlatıyoruz” şeklinde ifade etti.

İki ülke arasında yapılan deniz anlaşması sonrası siyasi, politik, askeri ve ekonomi alanlarında yaşanan olaylardan bahseden Karanfil, ikili ticaret hacminin 9 ayda 2,3 milyar dolara yükseldiğini, yıl sonunda 3 milyar doları aşmasını beklediklerini belirtti.

Karanfil, tüm zamanların rekoru olacak bu rakamın potansiyelin çok altında kaldığını ifade ederek, “Libya, 300 milyon nüfusa hitap eden ve 1,3 milyar nüfuslu Afrika’nın kilidi konumunda. Libya ile ticaret hacmimiz en az 10 milyar dolar olmalı” dedi.

Misrata ile İzmir arasında düzenlenecek ilk seferlerin iki ülke arasında bir dönüm noktası sayılabileceğini altını çizen Karanfil, bu sayede ekonomik ilişkilerin daha da canlanacağını vurguladı.

“Yük, yolcu ve araç taşınabilecek”

Murtaza Karanfil, şirket olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu kapsamda yolculu seferleri yeniden başlattıklarını ifade etti. İlk etapta iki yolcu gemisiyle deneme seferleri başlattıklarını belirten Karanfil, sözlerini şöyle devam etti:

“Haftada bir kez düzenlenecek seferlerde yer alacak gemilerimizin her biri 400 yataklı. Biri 1.200, diğeri 700 yolcu kapasiteli. Yük ve yolcu taşımacılığının yanı sıra araçla da seyahat edilebilecek. Gemilerin ortalama 500 araç kapasitesi var. Bu seferler her iki kentin ekonomisini ve turizmini de canlandıracak.”

Karanfil, seferlerin ikili ilişkilere sağlayacağı katkıya da değinerek, “Sadece yük, yolcu ve araç taşımayacağız. Seferlerimiz, Türkiye ile Libya arasındaki istikrara katkı sunacak, ilişkileri geliştirecek ve muhabbet taşıyacak. Bu sayede iki ülke halkı birbirine daha çok bağlanacak ve daha çok sevecek” şeklinde ifade etii

Bu Projemizi Genişletmek İstiyoruz

Karanfil, seferleri ilk olarak İzmir’e yönelik planladıklarını açıklayarak, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ancak ilerleyen dönemde gemi ve sefer sayılarında çeşitliliğe gitmeyi planlıyoruz. Her hafta 3-4 sefer yapmayı, turizm alanında öne çıkan şehirlerimiz ile Libya’yı birbirine bağlamayı planlıyoruz. Hedef rotalarımız arasında İzmir, Marmaris, Antalya, Bursa ve İstanbul var. Bu projemizi genişletmek istiyoruz.”

Karanfil, 800 binden fazla nüfusu bulunan Misrata’da herkesin seferlerin ne zaman başlayacağını merak ettiğini belirterek, vizelerin kaldırılması konusunda yetkililere çağrı yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.