islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

55 MİLYON DOLAR ELEŞTİRİLERİNE ANLAMLI CEVAP

55 MİLYON DOLAR ELEŞTİRİLERİNE ANLAMLI CEVAP
21 Ocak 2024 16:15
A+
A-

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı’ Serdar Hüseyin Yıldırım 55 Milyon Dolar eleştirilerine anlamlı bir cevap verdi: Futbol vurgununda kuşkusuz bundan fazlası çalındı.

Serdar Hüseyin Yıldırım, Astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay Yolculuğu Eleştirilerini cevapladı.

Türkiye Uzay Ajansı Kurucu Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için ayrılan 55 milyon dolar eleştirilerine canlı yayında yanıt verdi. Yıldırım, eleştirilere yanıtında, Türkiye’de futbol vurgunlarına değinerek, “Bundan çok daha fazlası çalındı” ifadesini kullanarak uzay projelerinin maliyetini savundu.

 “Uzay Çalışmaları Pahalı İşler”

Yıldırım, TV100’de “Farklı Açılar” programında uzay çalışmalarının maliyetini ve dolayısıyla eleştirilere karşı savunmasını detaylandırdı. Uzay çalışmalarının pahalı olduğunu belirten Yıldırım, eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi: “Uzay çalışmaları pahalı işler. Ayrıca biz bu yatırımları yapmazsak, harcamazsak büyük rakamlar değil. Bununla beraber Türkiye’deki birçok insanın hesabında duran bir rakam.”

Serdar Hüseyin Yıldırım, Maliyet ve Eleştirilere Detaylı Açıklama

Yıldırım, katıldığı canlı yayında uzay yolculuğunun maliyetine dair soruları cevapladı. “Uzay çalışmaları görüldüğü gibi pahalı işler. Şöyle bir eleştiri ben duyuyorum ‘Keşke kendi roketimizle gitseydik’ gibi. Tabii bunu ben de arzu ederim ama bu bir süreçtir. 70 senedir uzayda bu çalışmaları yapan ülkelerin kurduğu sistemler bunlar. Fakat bu konuda maalesef geç başladık.”

Uzayda Öncü Ülkeler ve Türkiye’nin Süreci

Yıldırım, uzayda öncü ülkelerle karşılaştırma yaparak Türkiye’nin sürecini açıkladı. Yıldırım, uzay ajanslarının rolünü vurgulayarak, “Ne var ki dünyada teknolojik gelişmeye rağmen insanlı uzay uçuşu yapabilen sadece 3 ülke var. Amerika, Rusya ve Çin. Lakin bizim oraya varmamıza daha çok var. Bu bir süreçtir, öğrenerek ilerleyeceğiz.”

 Maliyetin Algılanışı ve Devlet İçin Önemi

Yıldırım, eleştirilere karşı, maliyetin devlet için büyük olmadığını ve projelerin devletin öncelikleri içinde değerlendirildiğini ifade etti. Yıldırım, “Bu bir süreçtir, öğrene öğrene. Aynı eleştiriyi yapanlar şunu da ben çok duydum. ‘Eller aya biz yaya.’ Söylenirdi hep. Peki bu nasıl değişecek? Biz bu yatırımları yapmazsak bir miktar harcamazsak bir miktar diyorum harcanan rakamlar büyük rakamlar değil uzay çalışmalarında.”

“Dolandırıcılara Kaptırılan Para Daha Fazla”

Yıldırım, mantıklı olmayan mukayeselerin yapılmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de sahtekarlık operasyonunda futbolcuların da karıştığı bir şeydi. ‘Bundan çok daha fazlası çalındı’ dedi. Böyle bir rakam bu. Türkiye’deki birçok insanın hesabında duran bir rakam.”

Öncelikler ve Uzay Projeleri

Yıldırım, devletin önceliklerini vurgulayarak, “Bunlar devlet için büyük rakamlar değil. Hele hele böyle projeler için hiçbir şey değil. Elbette öncelikler vardır. Buna şüphe yok. Öncelikler çerçevesinde uzaya da bir miktar ayrılacaktır.”

 Uzay Ajansının Gelecek Hedefleri ve Vizyonu

Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı’nın gelecek hedefleri ve vizyonunu paylaşarak uzay çalışmalarına devam edileceğini vurguladı.

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.