islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

SELÇUK TEPELİ’NİN TEPEDEN GELEN ÖFKESİ!

SELÇUK TEPELİ’NİN TEPEDEN GELEN ÖFKESİ!
21 Mayıs 2022 12:50
A+
A-

Haberlerin insan psikolojisi üzerine yaptığı etkiyi görmek açısından iyi bir örnek olmuştur. Fox TV de haber sunan spiker Selçuk Tepeli, Silivri de köylülerin topraklarının elinden alındığına dair haber üzerine bir anda duygusal patlama yaşayarak masada bulunan kâğıt, su bardağı vesaireyi atarak duygusal tepkisini gösterdi. Bu tepki üzerine olumlu veya olumsuz bir yargıda bulunmak yerine meseleyi anlamak daha önemli sayılmalıdır.

İnsan, kendi doğrularının yanlışlandığını veya kanıtlandığını düşündüğü bir haberi sunarken, kontrollü bir davranış sergileyemeyebilir. Bunu mazur görmek gerekli… o tepkinin bir TV ekranından olması, ona yönelik tepkiyi de etkilemektedir. Ama her şeyden önce de haberi sunanın da insan olduğunu unutmayalım… Eğer şov amaçlı yapmışsa o kendi vicdanı ile hesaplaşacaktır. Yok, eğer samimi bir tepki ise ki göründüğü kadarı ile öyle görünüyor, o zaman makul görmekte yarar var. Herhangi bir olaya tepki verirken ideolojik yaklaşım ile tepki vermek genelde insanı yanıltır. Bu olayda da tarafgirlik yanıltıcı olabilir.

Özellikle son dönemlerde çiftçiye olan ihtiyaç o kadar aşikâr ki, bunu görmemek elde değil! Ayrıca zamların birçoğu da çiftçinin ürünlerinden yansımaktadır. Ama bu çiftçiye bir katkıya dönüşmemekte, ayrıca aracı kurumlar bu olaydan en fazla zenginleşenler. Birde çiftçinin toprağının haksız şekilde elinden alındığını duyan bir insanın verdiği tepkiyi normal görmekte yarar var. Çünkü şu son günlerde toplumsal patolojik duygusal kırılmalar çok fazla gerçekleşiyor. Şiddetin her alanda kendine yer bulmasının nedeni de bu patolojik kırılmalardır.

Bir haber spikeri de insandır ve doğal olarak kendisini duygusal fırtınaya teslim edeceği anlar olacaktır. Selçuk Tepeli ne ilk örnektir ve ne de son örnek olacaktır. Daha önce de benzer tepkileri gördük. Burada temel nokta; bilinçli bir eylem olmamasıdır. O zaman yönlendirme devreye girmiş olur ki bu affedilebilir bir şey değil!

Sonuç olarak, ülkenin iktidarında bulunan hükümet ve Cumhurbaşkanı ülkenin gerçek sorunları üzerine ‘biz biliyoruz ve çözümü de bizde’ demekten öte bazı şeyleri yapmanın vakti geldi geçiyor da… Tarım Bakanlığının meseleyi açıklığa kavuşturması elzemdir. Halkı ikna edici bir bilgilendirme şarttır. Meseleyi ele alırken tarafgirlikten uzak ve olguyu olduğu görme arzumuz bizi gerçeğe ulaştıracaktır. İşlerin iyi gitmediği açık, kiralar almış başını gidiyor, fiyatlar uçuyor. Alınan ücretler ise hala yerinde sayıyor. Bu durumun kendisi zaten toplumsal patoloji için yeterli bir psikolojik vasatı işaret eder.

Tepkilerimizi yerinde ve zamanında göstermenin gerekliliğini tartışma dışı tutarak, yeterli bir tepki verilmediği zamanda işlerin daha da kötüye gideceğini de bilmemiz elzemdir…

Abdulaziz Tantik

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.