islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kırgızistan’da kadın cinayeti, gelin kaçırma protestolarını tetikledi

Kırgızistan’da artan gelin kaçırma olayları, kadın cinayeti ile sonuçlanması sonrasında ülkede protestolara sebep oldu. İçişleri bakanlığı önünde yaklaşık 500 kişi Utan! diye slogan attı.

Kırgızistan’da kadın cinayeti, gelin kaçırma protestolarını tetikledi

Kırgızistan’da artan gelin kaçırma olayları, kadın cinayeti ile sonuçlanması sonrasında ülkede protestolara sebep oldu. İçişleri bakanlığı önünde yaklaşık 500 kişi Utan! diye slogan attı.

Mirat Haber Ajansı

Yüzlerce kişi Kırgızistan içişleri bakanlığı önünde gösteri yaparak, polisin evlilik nedeniyle kaçırılan bir kadının öldürülmesiyle ilgili eylemsizliğini kınadı. 27 yaşındaki Aizada Kanatbekova, 5 Nisan’da kaçırıldı. İki gün sonra, bıçaklanarak ölen şüpheli katiliyle birlikte, kırsal bir bölgede bir arabada boğulmuş olarak bulundu. Şüpheli suç ortağı tutuklandı. Halkın öfkesi arttı çünkü polis, kaçırma olayının kameranın önünde araba modeli ve arabanın plakaları açıkça görülebilmesine rağmen şüpheliyi bulamadı. Protestocular, üst düzey içişleri bakanlığı yetkililerini istifaya çağırıyorlar.

Gelinin kaçırılması resmi taahhütlere rağmen eski Sovyet cumhuriyetinde hala yaygın. Uygulama, potansiyel bir damadın genç bir kadın veya kızı zorla evine götürmesini ve bir rıza mektubu yazarak evlenmeyi kabul etmesi için baskı yapmasını içerir. Başkent Bişkek’teki bakanlık binasının önünde Utan! diye bağırarak yaklaşık 500 kişi yürüyüş yaptı. İçişleri bakanı ve şehir polis şefini istifaya çağırdılar. Binanın dışında miting çağrısı yapan gazeteci Mahinur Niyazova, cinayetin polisin kadınları şiddetten savunmaktan başka öncelikleri olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Trajik ölüm

Başbakan Uluğbek Maripov kalabalığa seslendi ve insanlardan suçu araştırması için polise süre vermelerini istedi. Birkaç gösterici onu bağırdı ve görevden alınmasını da istedi. Başkan Sadyr Japarov yaptığı açıklamada suçluların cezalandırılacağını söyleyerek Kanatbekova’nın ölümünü trajedi olarak nitelendirdi. Ayrıca, yetkililerin evlilik içi tecavüze, aile içi şiddete ve psikolojik travmaya yol açabileceğini fark ettikten sonra ülkenin 2013 yılında yasakladığı gelin kaçırma uygulamasını da kınadı. Yerel olarak Ala Kachuu olarak bilinen uygulamanın kökleri Orta Asya ülkesinin göçebe geçmişine dayanıyor ve daha küçük ölçekte de olsa Sovyet dönemine kadar devam etti. Ancak 1991’de ülke bağımsızlığını kazandıktan sonra, mahkumiyetlerin son derece nadir olması ve hayatta kalanların şiddet ve kültürel damgalanma tehdidi nedeniyle şikayette bulunmaya isteksiz olması nedeniyle kronik hale geldi. Kırgızistan’da bir gelinin kaçırılması sonucu en son protestocuları sokaklara çıkması, 20 yaşındaki tıp öğrencisi Burulai Turdaaly Kyzy, bir ifade vermeye hazırlanırken polis memurlarının onu kaçıranla birlikte tuttuğu bir karakolda öldürüldüğünde oldu. Bişkek’teki BM Kadın Bürosu’na göre, 6,5 milyonluk yoksul cumhuriyette beş evlilikten biri bir gelin kaçırma olayından sonra sona eriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.